Hapšenja Palestinaca u Jerusalemu

Izraelske snage sigurnosti upale su u ponedjeljak u džamiju i sukobili se sa palestinskim vjernicima (AP)

Izraelska policija je saopštila da je uhapsila sedam Palestinaca osumnjičenih za umiješanost u jučerašnje nasilje u blizini džamije Al-Akse.

Glasnogovornica policije Luba Samri je izjavila da se sumnja da su oni povezani sa neredima, koji su izbili u ponedjeljak, “kada su se Palestinci zabarikadirali u džamiju Al-Aksa i bacali zapaljive bombe i kamenice na policajce”.

Izraelske snage sigurnosti upale su u ponedjeljak u džamiju i sukobili se sa palestinskim vjernicima.

Prema izvještajima, oni su se sukobili sa vjernicima, koji su se zabarikadirali unutar džamije.

Novo nasilje je izbilo tokom jevrejskog praznika Sukkota, koji je počeo u nedjelju navečer. Mnogi Jevreji posjećuju Jerusalem tokom sedam dana dugog praznika.

Kršenje sporazuma

Prema 50-godišnjem sporazumu, Jevrejima i narodima drugih vjerskih uvjerenja je dozvoljeno da uđu u kompleks između 7:30 i 11:30 sati po lokalnom vremenu, ali im nije dozvoljeno da se tamo mole.

Palestinski vjernici sa druge strane tvrde da ih Jevreji krajnje desnice provociraju tako što se tamo mole, čime krše sporazum.

Napetost na tom svetom mjestu porasla je u posljednjih nekoliko sedmica od proslave jevrejske Nove godine.

Al-Aksa je treća po značaju u islamu, a mjesto na kome se nalazi je najsvetije za Jevreje i oni ga nazivaju ‘Brdo hrama’.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je palestinskog predsjednika Mahmoud Abbasa na direktne pregovore s Izraelom, prije nego što je jutros otputovao u New York na godišnje zasjedanje Generalne skupštine UN-a.

U nedjelju je Netanyahuov kabinet izdao saopštenje, u kojem je navedeno da Netanyahu “ponovo poziva Abbasa da se vrate momentalno pregovoračkom stolu i pokrenu diplomatski proces”.

Izvor: Al Jazeera i agencije