Hapšenja osumnjičenih za ratne zločine

Uhapšene osobe će nakon obavljene kriminalističke obrade u službenim prostorijama Agencije biti predate u nadležnost Tužilaštva BiH (Al Jazeera)

Policijski službenici bosanskohercegovačke Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u srijedu su, postupajući po naredbama Tužilaštva Bosne i Hercegovine, uhapsili devet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Sedam osoba S.T, D.B, D.V, D.M, R.K, I.K. i R.Š uhapšeno je na području Kotor Varoši i Banje Luke pod sumnjom da su, od maja do kraja 1992. godine, u okviru sistematičnog napada učestvovale u progonu nesrpskog civilnog stanovništva sa područja Kotor Varoši.

Postupajući po naredbama Suda BiH, pripadnici SIPA-e pretresaju objekte na području Kotor Varoši i Banje Luke radi pronalaženja i privremenog oduzimanja službene dokumentacije, koja potiče iz peroda januar 1992 – januar 1993, koja može poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Pretresi u toku

Tokom akcije u srijedu uhapšeni su i G.V. iz Bileće i D.M. iz Trebinja, također zbog ratnog zločina, a mediji u BiH navode da se radi o bivšem komandiru Stanice javne sigurnosti Bileća Goranu Vujoviću i Miroslavu Duki, ratnom komandiru Specijalne policije Hercegovačkog korpusa Vojske Republike Srpske.

U toku su pretresi određenih objekata na području Bileće i Trebinja, a uhapšene osobe će nakon obavljene kriminalističke obrade u službenim prostorijama Agencije biti predate u nadležnost Tužilaštva BiH, saopćila je SIPA.

Izvor: Agencije