Hapšenja nakon krađe kulturnog blaga

Makedonska policija privela je 12 makedonskih i dva državljanina Srbije, osumnjičena za zločinačko udruživanje. Sumnjiče se da su prisvajali i uništavali kulturno naslijeđe.

Grupa je ilegalno iskopavala vrijedne predmete na arheološkim lokalitetima na teritoriji Demir Kapije, Svetog Nikole, Kavadaraca i Skoplja. Navodi se da su te predmete prodavali u zemlji i u inostranstvu.

Prema informacijama iz policije, među ikonama koje su prodavane ima i onih od neprocjenjive vrijednosti.

U akciji kodnog naziva Falanga 2, podnesene su krivične prijave protiv 19 članova grupe.

Među njima je i troje zaposlenih u institucijama koji brinu o kulturnom naslijeđu, kao i jedan policajac.

Krađa u Lazaropolu

Policija nema informacije o tome da li su među pronađenim ikonama i one iz crkve Svetog Gjorgija u Lazaropolu, ukradene prije desetak dana.

Više od 300 izuzetno vrijednih  ikona ukradeno je u posljednje dvije godine u zapadnoj Makedoniji, javlja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Posljednji slučaj  krađe bio je u crkvi u selu Lazaropole. Trideset ikona, starih nekoliko vijekova, ukradeno je sa ikonostasa u Crkvi Svetog Gjorgija u selu Lazaropole.

Ovo je bila najljepša crkva u mijačkom kraju, kažu stanovnici, a sada je osakaćena i bez dijela svog crkvenog bogatstva.

Dimko Poposki, penzionisani profesor historije, pokazuje upisano ime njegovog pradede, popa Martina, koji je prvi počeo da služi u ovoj crkvi, davne 1841. godine i kaže da je ovaj hram preživio osvajanja i ratove bez oštećenja i pljački.

“I sada nam se događa, kada mislimo da ne bi trebalo da nam se desi. U sopstvenoj državi, kada crkva treba biti najbezbjednija, kao da se neko igra sa nama”, kaže Poposki.

Poposki kaže da su lopovi znali šta treba da ukradu i da već nekoliko godina organizirano upadaju u crkve.

“Ja dosad nisam čuo da su uhvatili nekog od bande što pustoši crkve u zapadnoj Makedoniji. Ovo je jedna od posljednjih crkvi koja je opljačkana. Prije toga su upali u sela Tresonče, Melničani, Gari i druga debarska i struška sela.

Ikone premještene na sigurnija mjesta

“U poslednja četiri meseca u rekanskom regionu, opljačkane su tri crkve iz kojih je odneseno sedamdesetak vrednih ikona”, javila je Smilevska.

Osadesetosmogodišnji Sotir Šoškoski kaže da je pokušao da zaštiti crkvu postavljanjem metalnih kapaka na prozore. Lopovi su, međutim, obili vrata i ušli u hram.

“Ova brava 180 godina je radila, i niko nije na silu ušao u crkvu. A sada su je razbili, ušli i uzeli šta su hteli, sve stare ikone”, kaže on.

Šošoski kaže da su donacijama održavali crkvu, ali da to nije bilo dovoljno za sigurnosnu zaštitu.

“Okrivljuju nas zašto nismo stavili alarm -pa to je trebao neko drugi da uradi. Ako mi nismo bili svjesni opasnosti, vlast je  trebalo da bude”, smatra on.

Ministarstvo kulture i Makedonska pravoslavna crkva odlučili su da prenesu sve vrijednije ikone iz seoskih crkvi u depo Eparhijskog centra u Ohridu i u manastir Sveti Jovan Bigorski.

Izvor: Al Jazeera