Handke proglašen nepoželjnom osobom i na Kosovu

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost poznat je po kontroverznim stavovima prema događanjima na prostoru bivše Jugoslavije (EPA)

Ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli izjavio je da je Peter Handke, ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, persona non grata na Kosovu zbog podrške Slobodanu Miloševiću, bivšem predsjedniku Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškom optuženiku za ratne zločine, kao i zbog negiranja zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini i na Kosovu.

“Danas sam odlučio proglasiti Petera Handkea personom non grata na Kosovu zbog podrške koju je pružio Miloševiću i njegovoj genocidnoj politici na Kosovu i u Bosni i Hercegovini te negiranju genocida koji je počinila Srbija. On i Nobelova nagrada pokazali su nepoštovanje prema žrtvama genocida”, napisao je na Twitteru.

Ranije je i Kanton Sarajevo proglasio Handkea nepoželjnom osobom.

Kontroverzni stavovi

Inicijativu su uputili zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA), a kantonalni zastupnici jednoglasno su usvojili deklaraciju u kojoj se osuđuje dodjeljivanje Nobelove nagrade kontroverznom austrijskom književniku, koji je negirao zločine počinjene nad Bošnjacima u Bosni i Hercegovini 90-ih godina 20. stoljeća, prenosi Anadolija.

U Stockholmu je u utorak uvečer upriličena ceremonija dodjele Nobelove nagrade, gdje je priznanje uručeno i Handkeu.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost poznat je po kontroverznim stavovima prema događanjima na prostorima bivše Jugoslavije, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića.

Ceremonija je protekla uz bojkot iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova, Sjeverne Makedonije, Albanije i Turske.

Izvor: Agencije