Hamza: Kosovo ne priznaje dugove poslije 1990-ih

Podrška je predviđena i za obrazovni sektor, uz podršku studentima (Ilustracija)

“Vlasti Kosova ne prihvataju dugove poslije 1990-ih, koje je Srbija uzimala za rat u ime Kosova”, izjavio je u srijedu ministar finansija Kosova Bedri Hamza.

Za prištinski portal Telegrafi rekao je da je Kosovo preuzelo sve obaveze za međunarodne dugove koji su fakturirani i potvrđeni originalnim dokumentima.

“Kosovo preuzima sve finansijske obaveze koje su legitimna tijela ratificirala, od kojih je jedan kredit Svjetske banke, koji smo dogovorili i plaćamo za dugove koji su se pokazali kao kosovski, jer Kosovo prihvata međunarodne obaveze”, rekao je Hamza.

‘Nije dokazano da su to naši dugovi’

Rekao je to reagirajući na izjavu ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića da je Srbija dosad otplatila 700 miliona eura duga Kosova i da će to nastaviti raditi.

Hamza tvrdi da nikad nije dokazano da su to dugovi Kosova.

“Govorimo o zajmu od Svjetske banke, dok za druge finansijske poslove treba pogledati izvorne dokumente od koga su dobijeni, u kojem su periodu dobijeni i gdje su ratificirani jer poslije devedesetih Kosovo nema obavezu. Ako su ih uzeli da finansiraju svoje potrebe, za rat u ime Kosova, mi nismo obavezni”, kazao je Hamza.

Srbija je dosad otplatila 750 miliona eura kredita za razne projekte na Kosovu, a po osnovu glavnice ostalo je još 198 miliona eura, koje će Beograd vraćati do 2041, objavile su u utorak beogradske Večernje novosti.

Riječ je o kreditima koji su odobreni između 1970-ih i 1990-ih.

Trajat će još 22 godine

Novac se koristio za izgradnju cesta i željezničke mreže te za projekte u energetici, elektroprivredi, rudarstvu, vodoprivredi i poljoprivredi, a njih ne otplaćuje službena Priština nego se servisiraju iz blagajne u Beograd, što će potrajati još 22 godine, piše taj list.

Novosti podsjećaju da je Srbija preuzela otplatu obaveza po osnovu javnog vanjskog duga Kosova prema stranim vjerovnicima, nakon reprograma od 2002. do 2009.

U tom trenutku to zaduženje iznosilo je 930,81 miliona eura.

U iznos su ulazili dugovi prema Međunarodnoj banci za obnovu i razvoj (433,31 milion eura), vjerovnicima Pariskog kluba (296,56 miliona eura), Londonskom klubu vjerovnika (168,9 miliona eura), Kuvajtu (17,99 miliona eura), Banci za razvoj Vijeća Evrope (5,79 miliona eura).

Najveći dužnici, između ostalih, jesu Rudarski kombinat Trepča, Elektroprivreda Kosova, Ibar, Termoelektrana, Energetika i gasifikacija, Feronikl.

Dačić: I dalje ćemo plaćati

Na otplatu kredita Beograd se odlučio jer je Kosovo, po Ustavu, “deo Srbije”.

Srbija je u prethodnih 20 godina platila dug Kosova, rekao je i Dačić te najavio da će i dalje to činiti.

“Kad treba da se plaćaju dugovi, onda su deo Srbije. Kad treba da se otima imovina, onda su nezavisna država”, rekao je on.

O preostalom dugu, a riječ je o još 200 miliona eura, Dačić je kazao da će ga Srbija nastaviti isplaćivati.

“Oni čekaju da mi to platimo i onda kažu ‘Od sutra je Trepča naša’. Kažu da su nezavisna država, a neće da plaćaju svoj dug”, dodao je Dačić.

Izvor: Agencije