Hamburg prvi njemački grad koji zabranjuje dizelska vozila

Očekivanja da će sporni dizelski modeli završiti u BiH su opravdana (Arhiva)

Hamburg će postati prvi njemački grad koji će uvesti djelomičnu zabranu dizelskih vozila u okviru mnogo raspravljanog poteza na poboljšanju kvaliteta zraka.

Lučki grad trebao bi blokirati dijelove dvije ulice za starije dizelske automobile i kamione od 31. maja, saopćila je lokalna agencija za zaštitu okoliša.

Raste pritisak na velike njemačke gradove da poboljšaju kvalitet zraka, a dizelska vozila postala su ključna meta restriktivnih mjera vlasti zbog svoje emisije dušikovog oksida.

Reputacija dizelskih vozila doživjela je dodatni udarac u 2015. godini, kad je automobilski gigant Volkswagen priznao da je instalirao softver u svoja dizelska vozila koji je prikazivao lažne rezultate testova emisije štetnih plinova.

Sva dizelska vozila koja ne ispunjavaju standarde emisije Euro-6 bit će obuhvaćena zabranom u Hamburgu.

Postojat će izuzeci

Manje od trećine dizelskih vozila registrovanih u gradu početkom godine ispunilo je taj standard, saopćila je Savezna agencija za motorni saobraćaj.

Postojat će, ipak, izvjesni izuzeci – jednu od odabranih ulica vozila hitne pomoći, njenih stanovnika i posjetilaca, vozila za odvoz smeća i za isporuku robe i taksiji mogu koristiti.

Znakovi koji ukazuju na ograničenja i preusmjeravanje postavljeni su u posljednjim sedmicama u četvrti Altona-Nord.

Dugo očekivana zabrana dizelaša pomno se prati u Njemačkoj jer bi mogla izazvati posljedice po veliku njemačku automobilsku industriju, koja se uglavnom oslanja na vozila na dizelski pogon.

Nakon dugotrajne zakonske bitke gradskim vlastima dato je zeleno svjetlo da uvedu zabrane dizelskih vozila odlukom Ustavnog suda u februaru, prenosi dpa.

Izvor: Agencije