Hamas traži da se Izrael pozove na odgovornost za ratne zločine

Izraelska vojska objavila je je iz helikoptera i tenka otvorena vatra na naoružane Palestince na granici (Arhiva)

Organizacija Hamas pozvala je na odgovornost Izraela nakon istrage Ujedinjenih naroda koja je pokazala da su izraelski vojnici mogli počiniti zločine protiv čovječnosti u odgovoru na proteste u Pojasu Gaze.

“Izvještaj sugerira van svake sumnje da je izraelski okupator počinio jasne ratne zločine protiv Palestinaca koji su izašli da protestiraju mirno da traže pravo na povratak i dizanje opsade”, rekao je Basem Naim, visoki zvaničnik organizacije koja vlada Gazom, aludirajući na masovne demonstracije protiv izraelske i egipatske blokade palestinske teritorije i za pravo na povratak palestinskih izbjeglica na današnju teritoriju Izraela.

Naim je pozvao “međunarodnu zajednicu da izraelskog okupatora pozove na odgovornost za ratne zločine koje nastavlja činiti protiv Palestinaca”. 

Palestinska uprava, koja vlada drugom palestinskom teritorijom, Zapadnom obalom, pohvalila je izvještaj Vijeća UN-a za ljudska prava o izraelskom odgovoru na proteste u Gazi, ali i ocijenila da on nije dovoljan.

Zaštita za palestinske građane

Ahmad Shami, glasnogovornik palestinskog premijera, rekao je da je istraga “pravi korak u dobrom pravcu, ali nije dovoljna za utvrđivanje sveobuhvatne odgovornosti”, prenijeli su izraelski mediji.

On je ocijenio da “međunarodna zajednica mora preuzeti odgovornost i obezbijediti međunarodnu zaštitu za palestinske građane na svakom centimetru okupirane Palestine”. 

“Apeliramo na međunarodnu zajednicu i sve relevantne institucije UN-a da obavežu Izrael da primeni Četvrtu Ženevsku konvenciju i ispuni pravne obaveze kao ratoborni okupator da štiti palestinske građane pod svojom vojnom kontrolom”, rekao je on.

U objavljenom izvještaju komisije za istragu, kojoj je taj zadatak povjerilo Vijeće sigurnosti UN-a za ljudska prava, navodi se da se odgovor Izraela na masovne proteste koji traju mjesecima u Pojasu Gaze može graničiti s ratnim zločinima ili zločinima protiv čovječnosti.

Istražitelji su naveli da su izraelski vojnici gađali civile, uključujući djecu.

Izvor: Agencije