Hamas prekinuo šutnju o saudijskoj kampanji hapšenja Palestinaca

Okupljanje u okviru proslave 31. godišnjice Hamasa u Gazi (Reuters)

Islamski pokret otpora Hamas otkriva da saudijske vlasti već nekoliko mjeseci drže u pritvoru jednog od njihovih vođa i predstavnika tog pokreta u Saudijskoj Arabiji Mohammeda Saleha al-Khodarija (Abu Hani), dok o njegovom stanju i okolnostima hapšenja još nema dovoljno informacija.

Hamas kaže da je Al-Khodari uhapšen u okviru kampanje koja se vodi protiv mnogih Palestinaca nastanjenih u Saudijskoj Arabiji. Pritom nisu uzeti u obzir njegova dob, s obzirom na to da je riječ o 81-godišnjaku, njegovo zdravstveno stanje, jer je riječ o “neizlječivom bolesniku”, kao ni činjenica da je jedan od vodećih specijalista konsultanata iz otorinolaringologije. Zanemareno je i njegovo nesebično zalaganje i rad po kojem je bio poznat stavljajući se u službu palestinskom narodu i njihovom nacionalnom pitanju i u zemlji i u inozemstvu.

“Već pet mjeseci šutimo kako bismo otvorili prostor diplomatskim aktivnostima i naporima posrednika, ali to nije dalo rezultate”, navodi se u Hamasovom saopćenju.

U saopćenju se osuđuje to što je saudijska državna sigurnosno-obavještajna služba Mabahith uhapsila Al-Khodarija, koji već tri decenije živi u Džedi. Al-Khodari je bio zadužen za upravljanje odnosima između Hamasa i Kraljevine, a obavljao je i visoke rukovodeće pozicije u samom pokretu.

Hapšenja bez podizanja optužnice

Hamas dodaje da je bez ikakvog razloga uhapšen i najstariji Al-Khodarijev sin u okviru kampanje hapšenja koja je obuhvatila mnoge Palestince nastanjene u Saudijskoj Arabiji.

Hamas je tražio od saudijskih vlasti da oslobode Al-Khodarija, njegovog sina i sve palestinske zatvorenike iz svojih zatvora.

Euro-mediteranska opservatorija za ljudska prava (Euro-Med) otkrila je da su saudijske vlasti uhapsile desetke Palestinaca, ali da ne može precizirati tačan broj. Prema podacima kojima raspolažu, riječ je o 60 osoba, ali su ukazali na procjene prema kojima je ta brojka daleko veća.

Euro-Med dodaje da je uspio dokumentirati svjedočenja 11 palestinskih porodica čiji su članovi uhapšeni ili prisilno nestali tokom posljednjih mjeseci za vrijeme boravka ili posjete Kraljevini, među kojima su studenti, rezidenti, akademski radnici i poslovni ljudi. Lišeni su slobode bez podizanja optužnice ili izvođenja pred nadležno sudsko tijelo (državno tužilaštvo), a zabranjena im je i komunikacija s porodicom ili advokatima.

Opservatorija, međunarodno tijelo za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi, navodi da je porodica inženjera kome je dodijeljena oznaka A5 iz okupirane Zapadne obale izgubila kontakt sa sinom početkom prošlog mjeseca nakon što se obratio Odjelu za putne isprave u glavnom gradu Rijadu.

Prema izjavi porodice, njima i prijateljima nestalog sina, koji radi za jednu saudijsku kompaniju, zabranjeno je postavljati pitanja ili tražiti informacije o njegovoj sudbini ili mjestu pritvora.

“Najviše me boli to što ne znam ništa o svom mužu: je li mrtav, kakvog je zdravlja, muče li ga? Ovo neznanje samo povećava bol moje djece, kao i njegovih roditelja, braće i sestara”, izjavila je supruga nestalog A5.

Članovima porodice naredili šutnju

Opservatorija navodi da je još jedan Palestinac pod oznakom B7 žrtva prisilnog nestanka u Saudijskoj Arabiji. Porodica je izgubila svaki kontakt s njim još u julu ove godine i otad ne znaju ništa o njemu uprkos ponovljenim apelima na vlasti da otkriju šta se desilo s njim ili mjesto pritvora.

Porodica navodi da je Palestinac B7 bivši zatvorenik u izraelskom zatvoru, koji je deportiran u Jordan, gdje je završio fakultet i zasnovao porodicu. Nakon toga je počeo raditi u jednoj kompaniji u Saudijskoj Arabiji.

Euro-med pojašnjava da su saudijske vlasti u julu uhapsile 60-godišnjeg palestinskog biznismena, koji već decenijama živi u Džedi.

Međunarodna opservatorija za ljudska prava citirala je riječi njegovog sina, koji je izjavio da su saudijske vlasti zaplijenile očev novac, a članovima porodice naredile šutnju. Porodici je, također, zabranjeno napustiti Kraljevinu zbog straha da će javnosti otkriti taj slučaj neosnovanog hapšenja.   

Ta organizacija za ljudska prava također pojašnjava da je zabilježila slučajeve hapšenja hodočasnika porijeklom iz Palestine koji imaju državljanstva drugih arapskih zemalja tokom obavljanja hadža ove godine. Međutim, njihove porodice ne žele javno govoriti o tome jer se nadaju da će noćnoj mori prisilnog nestanka doći kraj i da će se ponovo vratiti normalnom životu.

Na kraju, Euro-med je pozvao saudijske vlasti da hitno otkriju sudbinu desetaka Palestinaca zatočenih u Kraljevini, koji su postali žrtve prisilnog nestanka bez ikakvih optužbi ili činjenja prekršaja.

Izvor: Al Jazeera