Hamas pozvao Fatah na jedinstvo protiv Trumpovog plana

Pozivamo Fatah da kroz koordinaciju s palestinskim grupama osiguramo nacionalno jedinstvo, poručio je glasnogovornik Hamasa (Reuters)

Palestinski pokret Hamas, koji kontroliše Pojas Gaze, pozvao je pokret Fatah na nacionalno jedinstvo i zajedničku borbu protiv plana “Dogovor stoljeća”, koji je administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa predložila za rješavanje izraelsko-palestinskog pitanja. 

“Pozivamo Fatah da kroz koordinaciju s palestinskim grupama osiguramo nacionalno jedinstvo za borbu protiv ‘Dogovora stoljeća’”, poručio je glasnogovornik Hamasa Abdullatif al-Kanu, prenosi Anadolija.

Osvrnuvši se i na “Veliki marš za povratak” koji traje u Pojasu Gaze, Kanu je kazao kako demonstracije odražavaju želju palestinskog naroda da se okončaju podjele među palestinskim grupama. 

Dio Sinaja za palestinsku državu

Za “Dogovor stoljeća”, koji je Trump predstavio kao plan za rješavanje izraelsko-palestinskog pitanja, a koji su podržali Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Egipat, navodi se kako predviđa da se dio teritorija Sinaja odvoji za formiranje palestinske države. 

Navodi se kako ovaj plan sadrži i tačke koje ne idu u prilog Palestincima, kao što je prepuštanje cijele teritorije Jerusalema Izraelu i održavanje većinskog dijela ilegalno izgrađenih jevrejskih naselja na Zapadnoj obali. 

Navodi se također kako u plan nije uključen i povratak gotovo šest miliona palestinskih izbjeglica koje je Izrael raselio.

Za Palestince je predviđena finansijska pomoć te prijedlog da predgrađe Jerusalema proglase kao svoj glavni grad. 

Izvor: Agencije