Hamas pozvao da se otkaže američka konferencija u Bahreinu

'Jasno izražavamo da ne prihvatamo da bilo koja arapska ili islamska zemlja bude domaćin takvoj konferenciji, koja predstavlja normalizaciju s izraelskim okupatorom', rekao je Haniyeh (EPA)

Palestinski pokret Hamas pozvao je da se otkaže konferencija najavljena za sljedeću sedmicu u Bahreinu kako bi se predstavio ekonomski dio plana Sjedinjenih Američkih Država za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba, osudivši taj potez normalizacijom odnosa s Izraelom.

“Jasno izražavamo da ne prihvatamo da bilo koja arapska ili islamska zemlja bude domaćin takvoj konferenciji, koja predstavlja normalizaciju s izraelskim okupatorom”, rekao je vođa Hamasa Ismail Haniyeh na konferenciji za novinare u Pojasu Gaze.

Najavljeni protesti

Apelirao je na bahreinskog kralja Hamada da donese “čvrstu odluku i ne bude domaćin tom skupu”, najavljujući proteste na palestinskim teritorijama prije konferencije, ali bez ulaženja u detalje, prenosi Beta.

SAD organizira konferenciju u Manami, glavnom gradu Bahreina, 25. i 26. jula da bi predstavio ekonomsku komponentu dugo očekivanog izraelsko-palestinskog mirovnog plana.

Ideja je da se Palestincima suočenim s ekonomskom krizom osigura spektakularni razvoj ako sklope sporazum o miru s Izraelom.

Izvor: Agencije