Oglasi

Hamas pozvao da se otkaže američka konferencija u Bahreinu

Na konferenciji bi trebao biti predstavljen ekonomski dio plana SAD-a za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba.
'Jasno izražavamo da ne prihvatamo da bilo koja arapska ili islamska zemlja bude domaćin takvoj konferenciji, koja predstavlja normalizaciju s izraelskim okupatorom', rekao je HaniyehEPA

Palestinski pokret Hamas pozvao je da se otkaže konferencija najavljena za sljedeću sedmicu u Bahreinu kako bi se predstavio ekonomski dio plana Sjedinjenih Američkih Država za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba, osudivši taj potez normalizacijom odnosa s Izraelom.

"Jasno izražavamo da ne prihvatamo da bilo koja arapska ili islamska zemlja bude domaćin takvoj konferenciji, koja predstavlja normalizaciju s izraelskim okupatorom", rekao je vođa Hamasa Ismail Haniyeh na konferenciji za novinare u Pojasu Gaze.

Najavljeni protesti

Apelirao je na bahreinskog kralja Hamada da donese "čvrstu odluku i ne bude domaćin tom skupu", najavljujući proteste na palestinskim teritorijama prije konferencije, ali bez ulaženja u detalje, prenosi Beta.

SAD organizira konferenciju u Manami, glavnom gradu Bahreina, 25. i 26. jula da bi predstavio ekonomsku komponentu dugo očekivanog izraelsko-palestinskog mirovnog plana.

Ideja je da se Palestincima suočenim s ekonomskom krizom osigura spektakularni razvoj ako sklope sporazum o miru s Izraelom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.