Hamas osudio sporazum UAE-a i Izraela

Prema ovom sporazumu, Izrael je pristao da prekine svojatanje područja na Zapadnoj Obali koja je planirao anektirati (EPA)

Palestinski pokret Hamas osudio je sporazum između Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Izraela, tvrdeći da ne služi palestinskim interesima i da zanemaruje prava palestinskog naroda.

Iz Hamasa su poručili da sporazum o normalizaciji odnosa između UAE-a i Izraela predstavlja izdajnički ubod nožem u leđa palestinskog naroda, prenosi Anadolija.

S druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanyahu sporazum o normalizaciji odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata ocijenio je historijskim korakom.

Podsjetimo, Izrael i Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) postigli su dogovor koji će dovesti do potpune normalizacije diplomatskih odnosa dviju zemalja Bliskog Istoka u sporazumu čije je posredovanje pomogao predsjednik SAD-a Donald Trump.

‘Historijski sporazum’

“Danas imamo veliki preokret! Historijski mirovni sporazum između naša dva velika prijatelja, Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata!”, naveo je Trump na Twitteru.

U zajedničkom saopćenju SAD-a, UAE i Izraela navodi se da će ovim dogovorom promovisati mir u regiji Bliskog Istoka, dodajući da je ovaj korak dokaz odvažne diplomatije i vizije trojice vođa, aludirajući na prestolonasljednika Abu Dabija Mohammeda bin Zayeda al-Nahyana, Trumpa i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Mirovni sporazum rezultat je dugotrajnih dogovora između Izraela, UAE-a i Sjedinjenih Američkih Država koji su ubrzani u posljednje vrijeme, rekli su zvaničnici Bijele kuće.

Izvor: Agencije