Hamas osudio Abbasov poziv na nastavak ‘patetičnih’ pregovora

Pozivamo Fatah da kroz koordinaciju s palestinskim grupama osiguramo nacionalno jedinstvo, poručio je glasnogovornik Hamasa (Reuters)

Palestinski pokret Hamas kritizirao je obraćanje predsjednika Palestine Mahmouda Abbasa pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda, poručivši kako njegov govor “uopće nije odražavao nacionalni konsenzus Palestinaca”.

“Abbasovo obraćanje nije bilo na očekivanoj razini, niti je odražavalo naš nacionalni konsenzus kojim se traži okončanje Sporazuma iz Osla i odbacuju pregovori s okupatorima”, navodi se u priopćenju tog palestinskog pokreta, čije dijelove prenosi Anadolija.

Sporazum iz Osla, dogovoren 1993., bio je prekretnica u palestinsko-izraelskom sukobu.

To je bio prvi izravni sporazum između Izraela i palestinskih političkih predstavnika (PLO). Zamišljen je kao okvir budućih odnosa između Izraela i buduće palestinske države kad se riješe sva neriješena pitanja u vezi s konačnim statusom dviju država.

Abbas: ‘Pregovori jedini put prema miru’

Abbas je u obraćanju pred Vijećem sigurnosti UN-a pozvao na priznavanje Palestine kao punopravne članice UN-a, kao i na formiranje multilateralnog mehanizma za rješavanje palestinskog pitanja.

“Vjerujemo da su pregovori jedini put prema miru”, rekao je Abbas, apelirajući na održavanje međunarodne konferencije tijekom ove godine.

Hamas je osudio Abbasov poziv na nastavak, kako su ih nazvali, “patetičnih pregovora, dok Izrael nastavlja s kršenjem osnovnih prava Palestinaca”.

U utorak je održano zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a na kojem se raspravljalo o trenutačnoj situaciji u Palestini.

Palestinu je dosad priznalo 137 od 193 članice Ujedinjenih naroda.

Izvor: Agencije