Hamas objavio prekid vatre nakon udara Izraela na Gazu

Dim u Pojasu Gaze nakon početka izraelskih zračnih napada (Reuters)

Hamas, organizacija koja vlada Pojasom Gaze, saopštila je da je u saradnji s Egiptom postigla prekid vatre sa Izraelom, nekoliko sati nakon što su izraelski avioni počeli udare na grad. 

“Egipatski napori su urodili plodom. Između okupatora i pokreta otpora je postignut prekid vatre”, rekao je portparol Hamasa Fawzi Barhoum.

Izrael još nije komentarisao informaciju. 

Primirje je uspostavljeno nekoliko sati nakon izraelskog napada na Pojas Gaze, koji je usllijedio nakon što je iz blokiranog pojasa u jutarnjim satima izveden raketni napad na Izrael.

Gađane i mete na tlu Izraela

Hamas i Islamski džihad u Gazi su u zajedničkom saopštenju naglasili da su gađali mete na tlu Izraela, te su upozorili da će napadi biti pojačani ako izraelska vojska izvede nove atake na Pojas. 

Izraelska vojska ranije je objavila da je počela s napadima na Hamasove mete u Pojasu Gaze. 

Glasnogovornik izraelske vojske Avichay Adraee izjavio je da napadi imaju za cilj uništenje položaja Hamasa, javila je Anadolija.

Prema Ministarstvu informacija Gaze, zračni napadi izraelske avijacije usmjereni su na sjeverni dio Pojasa Gaze, dok je glasnogovornik Ministarstva zdravstva Ashraf al-Qudrah izjavio da su bolnice i ambulante u pojasu spremne primiti eventualne žrtve napada.

Prema Reutersu, u napadima je povrijeđeno sedam osoba.

Anadolija je objavila da su izraelski avioni, između ostalog, bombardirali i ured lidera Hamasa Ismaila Haniyeha.

Ured je navodno tom prilikom potpuno uništen, dok se Haniyeh nije nalazio u uredu.

Al Jazeerin reporter Harry Fawcett, koji izvještava s granice Pojasa Gaze i Izraela, rekao je da su izraelski zvaničnici izdali slična upozorenja stanovnicima na izraelskoj strani.

Uništena jedna zgrada 

“Vidimo nekoliko oblaka dima iznad Gaze, a dolazi i potvrda da je izraelska vojska počela s udarima. U krugu 40 kilometara oko granice izraelski zvaničnici pozvali su na otvaranje skloništa zbog mogućeg protivudara iz Gaze”, rekao je on, te dodao:

“Od naših kolega u Gazi čujemo da su udari zasad izvedeni na prazne poligone koji se dovode u vezu s Hamasovim vojnim krilom, kao i na pomorsku bazu.”

Reporter Al Jazeere izvijestio je da je jedna zgrada u gusto naseljenom dijelu grada potpuno uništena

Nešto kasnije Fawcett je izvijestio da je jedna zgrada u gusto naseljenom dijelu grada “potpuno uništena”.

Na mjestu događaja viđena su vozila hitne pomoći. 

Izrael je rekao da je ta zgrada služila kao štab vojne obavještajne službe Hamasa.

Upitan je li Hamas odgovoran za lansiranje rakete prema Izraelu, glasnogovornik organizacije Abdullatif al-Kanoo rekao je Al Jazeeri:

“Izraelci nastavljaju s blokadom Gaze i prakticiraju sve vrste agresije prema Palestincima. Zato izraelska okupacija mora snositi posljedice. Hamas neće ostaviti svoj narod.”

On je osudio izraelski odgovor.

“Trenutno bombardiranje Pojasa Gaze odražava njihovu zločinačku prirodu. Palestinski otpor neće dozvoliti okupatoru da ugnjetava naš narod.”

Hamasov politički čelnik Ismail Haniya pozvao je Palestince da se ujedine u odgovoru na izraelski napad.

“Palestince ugnjetavaju na mnogim frontovima – u Jerusalemu, na Zapadnoj obali, u Gazi, kao i izraelskim zatvorima. Ovom pokolju moramo se suprotstaviti ujedinjeno, u saradnji s našim arapskim saveznicima”, rekao je on.

Ujedinjeni narodi apelovali su na sve strane na Bliskom istoku da pokažu “maksimalnu suzdržanost” nakon što su počeli izraelski udari na Pojas Gaze, u odgovoru na jutrošnji raketni napad na centralni dio Izraela.

Izrael krivi Hamas za napad

Na početku susreta s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, a nedugo nakon početka izraelskog napada na Pojas Gaze, američki predsjednik Donald Trump rekao je da budući mirovni dogovor na Bliskom istoku mora uključivati pravo Izraela na samoodbranu.

Nešto ranije, izaslanik UN-a za Bliski istok Nikolaj Mladenov osudio je raketni napad na Izrael izveden iz Pojasa Gaze, u kojem je ranjeno sedam osoba, i nazvao ga “apsolutno neprihvatljivim”.

Mladenov je napisao na Twitteru da UN i egipatski posrednici intenzivno rade s obje strane, ali da je “situacija još napeta”, prenio je AP.

Zalaganje Egipta i UN-a za prekid vatre između Izraela i pokreta Hamasa u prošlosti je davalo rezultate i zaustavljalo nasilje.

Raketni napad iz Pojasa Gaze izveden je u ponedjeljak ujutro i u njemu je pogođena kuća u Mishemeretu, sjeverno od grada Kfar Saba, a ranjeno je sedam osoba, uključujući bebu, dvoje djece i dvije žene.

Izraelska vojska ranije je za napad optužila palestinski pokret Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze.

Izvor: Agencije