Hamas: Nema primirja dok traje okupacija Gaze

Gaza – 22:32

Jedina elektrana u Gazi sinoć je raketirana. Ne zna se kada će biti moguć njezin popravak, ni koliko će trajati, pa je neizvjesno kad će stanovnici Gaze imati struju.

Gaza – 22:11

Palestinski pokret Hamas saopćio je da Palestinci nikada neće omogućiti Izraelcima da žive u miru i sigurnosti sve dok palestinskom narodu ne bude omogućeno da žive u sigurnosti, prenosi Anadolija.

“Nema sigurnosti i stabilnosti za Izrael sve dok Palestinci također ne budu uživali u sigurnosti”, naveli su iz ovog palestinskog pokreta.

Dodaje se da Hamas neće prihvatiti nikakvo primirje sve dok Izrael ne ukine opsadu Gaze.

“Nema primirja sve dok se ne ukine okupacija Gaze”, naglasili su zvaničnici Hamasa.


Ankara – 21:45

Udruženje novinara u Turskoj “Medya-Is” saopćilo je da su meta izraelskih napada u Gazi sve više novinari i izvještači, prenosi Anadolija.

“Medijske kuće su sve više na meti izraelskih napada u Gazi, iako novinari i izvještači samo žele da prenosi vijesti o stanju na terenu”, navodi Gursel Eser, predsjednik ovog turskog udruženja novinara.

Izrazio je veliku zabrinutost izraelskim napadima na zgradu u kojoj se nalaze uredi nekoliko medijskih kuća, uključujući i ured Anadolije.

Izraelska vojska izvršila je danas napad na zgradu u kojoj se nalazi ured Anadoliji u Gazi. Ured ove novinske agencije se nalazi na zapadu Gaze u naselju Ensar, gdje se nalaze i druga medijska predstavništva.

Trenutno nema veće štete u uredu Anadolije, koji se nalazi na trećem spratu zgrade, a najveća šteta nastala je na desetom spratu, koji je direktno pogođen.

“Izrael želi zabraniti rad medijskim kućama koje prenose vijesti iz Gaze o napadima izraelske vojske”, navode iz Udruženja.


Santiago – 21:00

Čile je osudio izraelsku ofanzivu na Gazu i pozvao je izraelskog ambasadora u Santijagu na konsultacije. 


Pariz – 20:32

Organizator protesta u znak podrške Gazi, održanih 19. jula u Parizu uprkos zabrani guvernera, nalazi se na sudu.

Alain Pojolat, predsjednik organizacije koja je pokrenula masovne proteste protiv izraelskih napada na Gazu, pozvan je na sud, prenosi Anadolija.

Advokat koji predstavlja Pojolata izjavio je da je njegov klijent pozvan na sud 22. oktobra u vezi sa organiziranjem, kako se navodi, nenajavljenih protesta.

U pomenutim protestima održanim na trgu Barbes u Parizu povrijeđeno je 17 pripadnika policije, dok je 41 osoba privedena na saslušanje.


Tel Aviv/Gaza – 19:43

Najmanje je 239 djece, 173 dječaka i 82 djevojčice, starih između tri mjeseca i 17 godina, ubijeno tokom tri sedmice raketnih i artiljerijskih napada u Pojasu Gaze, objavio je u utorak UNICEF.

To uključuje i 166 djece stare do 12 godina, istaknuo je UN-ov međunarodni fond za djecu (United Nations International Children's Emergency Fund), prenosi Hina.

Objavljeni broj odnosi se na bilansu dječjih žrtava u Gazi prikupljenu do utorka rano poslijepodne, a agencija ističe da još nije moguće provjeriti podatak o još desetero djece poginule kasnije u utorak.

U Izraelu je pak najmanje šestero djece, tri dječaka i tri djevojčice od kojih najmlađe ima tri mjeseca, ranjeno u raketnim i artiljerijskim napadima iz Gaze.

Po podacima Ujedinjenih naroda više od 200.000 Palestinaca u Pojasu Gaze potražilo je zaštitu u 85 objekata UN-a.

Glasnogovornik Chris Gunness opisuje povećanje broja raseljenih osoba, koji je porastao za blizu 30.000 od prekida primirja, kao veliki val.

Broj Palestinaca koji traže utočište u UN-ovim objektima sada iznosi više od 10 posto ukupne populacije ove palestinske enklave.


Gaza – 19:34

Izraelska vojska je u sjevernom djelu Gaze bombardirala vozilo agencije Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA), prilikom čega su poginule dvije osobe, prenosi Anadolija.

“U napadu na vozilo ubijen je doktor Bashir al-Haggar i njegov brat Samir”, rekao je glasnogovornik Ministarstva zdravstva Palestine Ashraf al-Qodra.

U svojoj ranijoj izjavi, Al-Qodra je kazao da je 10 Palestinaca ubijeno u izraelskim napadima na kamp Jabalia u sjevernom djelu Pojasa Gaze.


Washington – 18:50

Izraelski napadi na Gazu ne prestaju. Broj poginulih neprestano raste i dosegao je 1190 ljudi, dok je povrijeđeno više od 6840 osoba.

Iz Washingtona se javlja Ivica Puljić.


Teheran – 18:30

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei je izjavio da je odgovornost svih muslimana da pomognu da se Palestinci naoružaju.

“Cijeli svijet mora pomoći da se naoruža palestinski narod koji je sedmicama izložen neprestanim napadima izraelske vojske. Islamski svijet mora pomoći kako bi se naoružao palestinski narod, to je odgovornost svih muslimana”, rekao je Khamenei, prenosi Anadolija.

Ističe kako je najveća obaveza i dužnost muslimana u svijetu da pomognu Palestincima u Gazi.

“Gaza je najveći prioritet islamskog svijeta, ali i cijelog čovječanstva. Izrael je imperijalistička aždaha. Svijet mora reagirati na podle napade izraelske vojske. Mora se kazniti cionistički režim i one zemlje koje ga podržavaju. Gaza je pod opsadom, ali se Palestinci hrabro brane. Palestinci će na kraju pobijediti Izrael”, kazao je iranski vođa.

Napomenuo je da napori izraelske strane da se postigne primirje najbolje pokazuju uspjeh otpora koji pruža palestinski narod.


Kairo – 18:08 

Viši palestinski zvaničnik kazao je Al Jazeeri da je Egipat poručio svim stranama uključenim u sukob u Gazi da se mora uvesti 24-satni prekid vatre prije nego što počnu pregovori u Kairu. 


Los Angeles – 18:02

Španski umjetnici zauzeli su stav protiv izraelske vojne operacije u Pojazu Gaze.

U otvorenom pismu, nekoliko desetina muzičara, pisaca i filmskih zvijezda, poput Penelope Cruz, Javiera Bardema i Pedra Almodovara, diglo je glas protiv “genocida” i pozvalo Evropsku uniju da “osudi bombardiranja iz zraka, sa mora i kopna civilnog palestinskog stanovništva u Pojasu Gaze”.

Prema pisanju Hollywood Reporter, potpisnici pisma traže uvođenje prekida vatre i kraj blokade Gaze.

Javier Bardem je prije nekoliko dana odlučio da javno istupi protiv operacije “Zaštitna linija”. U pismu, objavljenom 25. jula na stranici eldiario.es, španski glumac je osudio “okupacioni i istrebljivački rat protiv nezaštićenog naroda”.

“Nema mjesta neutralnosti” u kontekstu u kojem je dosad ubijeno više od 1.100 Palestinaca, smatra Bardem.

“Samo geopolitički savezi, ta licemjerna maska svijeta biznisa – poput prodaje oružja” može da objasni sadašnji status quo, prenosi Tanjug.

“Ozlojeđen svom tom nepravdom”, glumac ističe: “Da, ja sam Evropljanin i stidim se Evropske unije koja tvrdi da me predstavlja svojom šutnjom i svojom potpunom besramnošću”.

Unaprijed odgovarajući na kritike koje bi ukazivale na proturječnosti njegovog angažiranja, Bardem se brani: “Da, radim u Sjedinjenim Američkim Državama gdje imam poznanike i prijatelje Jevreje koji odbacuju ovu intervenciju i politiku agresije”.

“Da, moj sin je rođen u jevrejskoj bolnici, jer oko sebe imam prijatelje Jevreje do kojih mi je jako stalo. Biti Jevrej ne znači podržavati masakr, kao što biti Jevrej ne znači biti cionista i kao što biti Palestinac ne znači biti terorista Hamasa. To je isto toliko apsurdno kao i reći da biti Nijemac znači biti nacista”, zaključio je on.


Gaza – 16:16

Visoki zvaničnik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) predložio je 24-satni prekid vatre, istakavši da govori u ime Hamasa, ali je to ubrzo demantirao glasnogovornik te organizacije, kako prenosi AP.

“Palestinsko rukovodstvo je nakon konsultacija s rukovodstvom Hamasa i lslamskog džihada najavilo u ime svih njih našu spremnost za momentalan humanitarni prekid vatre na 24 sata”, rekao je Yasser Abed Rabbo na Zapadnoj obali.

Glasnogovornik Hamsa u Gazi Sami Abu Zuhri je nakon toga istakao da “izjava gospodina Abeda Rabba nije istinita i nema veze s pozicijom frakcija u ovom trenutku”.

Ostalo je, međutim, nejasno odražava li Zuhri poglede rukovodstva Hamasa u inozemstvu.


Gaza – 16:10

Među žrtvama u Gazi veliki je broj djece. Stotine su ubijene od početka ofanzive. Mnoga će imati trajne posljedice ranjavanja.


Gaza – 16:04

Razgovarali smo sa doktorom Muhamedom Abu Sultanijem koji sa porodicom živi u Gazi. Objasnio je šta se od jutros događalo u njegovoj blizini.


Washington – 16:03 

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan vratit će nagradu koju je 2004. godine dobio od Američkog jevrejskog kongresa, nakon što je ta organizacija to zatražila poslije njegovih komentara o sukobu u Gazi.

Ambasador Turske u SAD-u pisao je Jacku Rosenu, predsjedniku Američkog jevrejskog kongresa, i obavijestio ga da će turski premijer “rado” vratiti nagradu.

Pismo je označeno datumom 27. jula, ali je medijima predočeno u utorak, prenosi Srna agenciju AP.

Rosen je prošle sedmice opisao Erdogana kao “najopasnijeg antiizraelski orijentiranog lidera u svijetu”.

Rekao je da je Erdogan ranije dobio nagradu za hrabrost, zbog zalaganja za mirno rješenje sukoba na Bliskom istoku.

Više pročitajte ovdje.


Gaza – 15:20

Zvaničnici iz Gaze su Al Jazeeri kazali da je u utorak u izraelskim napadima poginulo najmanje 100 Palestinaca. 


Ramallah – 14:47

Visoki zvaničnik Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) pozvao je na 24-satno humanitarno primirje u Gazi, rekavši da također govori u ime Hamasa, prenosi AP.

Yasser Abed Rabbo, generalni sekretar PLO-a, rekao je u utorak da Izrael mora trpjeti posljedice ako odbije ovaj poziv na primirje.

Hamas se nije oglasio o tom pozivu.

Glasnogovornik Vlade Izraela Mark Regev odbacio je ovu ponudu. Rekao je da ona ”nije ozbiljna” dok se Hamas direktno ne obrati Izraelu.


Kairo – 13:50

Delegacija sastavljena od predstavnika raznih palestinskih frakcija stigla je danas u Kairo da razgovara o egipatskom planu za prekid vatre, predloženom još prije dvije sedmice u nastojanju da se okončaju sukobi između Hamasa i Izraela, prenose izraelski mediji izvještaje arapske štampe i Reutersa.

Delegaciju čine predstavnici Palestinske uprave, Hamasa i Islamskog džihada.

Sastat će se s egipatskim zvaničnicima da diskutiraju o nacrtu primirja koji su Hamas i Islamski džihad prethodno odbacili, a Izrael prihvatio.

Fatah predstavlja Azam al-Ahmed, Hamas Moussa Abu Marzouk, a Islamski džihad Ziyad al-Nakhalah, navode mediji. 



Gaza – 13:00

Izraelska vojska izvršila je napad na zgradu u kojoj se nalazi ured Agencije Anadolija u Gazi.

Ured AA nalazi se na zapadu Gaze u naselju Ensar, gdje se nalaze i druga medijska predstavništva.

Trenutno nema veće štete u uredu AA, koji se nalazi na trećem spratu zgrade, a najveća šteta nastala je na desetom spratu, koji je direktno pogođen.

Za sad nema informacija o broju povrijeđenih ili smrtno stradalih.

Glasnogovornik Ministarstva zdravstva Palestine Ashraf al-Qudra ranije je kazao da je poginulo 1.119 Palestinaca od 7. jula, od početka napada, dok je 6.550 povrijeđenih.


Gaza – 12:15

Palestinske vlasti su saopćile da su morali zatvoriti jedinu elektranu u Gazi, nakon što je izraelska vojska pogodila njeno skladište za gorivo.

Izraelska vojska, koja već tri sedmice izvodi kopnene i zračne napade na Pojas Gaze, bombardirala je elektranu, javlja Anadolija.

“Elektrana je prestala sa radom nakon što je izveden napad na skladište za gorivo”, rekao je Fathi Al-Sheikh, zvaničnik iz Ureda za energetiku u Gazi.


Jerusalem – 11:30

Izraelska vojska, koja već tri sedmice izvodi kopnene i zračne napade na Pojas Gaze, tokom prethodne noći granatirala je 150 strateških tačaka u Gazi, javlja Anadolija.

Glasnogovornik izraelske vojske Moti Almoz za izraelsku televiziju Kanal 2 je kazao da je izraelska vojska tokom prethodne noći granatirala 150 strateških tačaka u Gazi.

Napomenuo je da izraelska vojska nastavlja sa napadima u pograničnim dijelovima Pojasa Gaze.

Almoz:

Izvodimo napade kako bismo uništili tunele koje je izgradio Hamas i spriječili ispaljivanje raketa iz Gaze na teritoriju Izraela.”

Izraela vojska je sinoć granatirala i školu agencije Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice (UNRWA) na jugozapadu Gaze. Tom prilikom je ranjeno nekoliko osoba.

Također, izraelska vojska je granatirala i džamiju El-Emin Muhammed, koja se nalazi u zapadnom djelu Gaze.


Istanbul – 11:20

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan izjavio je da zapadne zemlje nijemo posmatraju kako Izrael izvodi masakr u Gazi, javlja Anadolija.

Erdogan:

Povodom Ramazanskog bajrama, najtoplije pozdrave šaljem djeci Gaze. Učinit ću sve da svaki naredni Bajram proslave na najljepši način. Turska čini sve da se postigne dugoročno primirje.”

Naglasio je da Izrael ima jasnu zločinačku namjeru i želi usmrtiti što više Palestinaca kako bi im demonstrirao svoju silu i dominaciju.

“Od početka izraelskih napada u Gazi je ubijeno više od 1.100 Palestinaca, dok su istovremeno poginula tri izraelska civila. Ovo jasno pokazuje zločinačku namjeru i prekomjernu silu koju koristi Izrael. Izrael ne poštuje nikakvo pravo u svijetu. U Gazi umire čovječanstvo, a ne samo Palestinci. Nevina krv ubijene djece u Gazi razlila se po licu Izraela i cijelog svijeta”, istakao je turski premijer.

Oštro je kritizirao zapadne medije koji, kako kaže, u svojim vijestima uopće ne prikazuju Izrael kao zločinačku zemlju koja ubila civile u Gazi.

“Zapadni mediji znaju kritizirati Tursku, a kada u Gazi izraelska vojska ubije više od hiljadu osoba, onda šute. Znali su iz Istambula raditi prijenos uživo kada su bili protesti, a u Gazi svake sekunde ginu ljudi, ali zapadni mediji ne rade ništa. Čak u svojim vijestima ne spominju ni broj ubijenih Palestinaca. Neke evropske zemlje su čak zabranile proteste u znak podrške Gazi, a sebe nazivaju demokratijama”, rekao je Erdogan.


Širom Irana jučer su održani protesti podrške Palestincima, a protiv izraelske ofanzive u Pojasu Gaze. 


Kamp Bureij – 7:40

U izraelskom napadu na izbjeglički kamp Bureij, u centralnom dijelu Pojasa Gaze, u utorak je poginulo šest Palestinaca, među kojima troje djece i dvije žene, čime je ukupan broj poginulih Palestinaca dostigao 1.098, potvrdili su medicinski izvori.

U tom je napadu povrijeđeno 15 osoba, prenosi AFP.


Gaza – 7:30

Izraelski avion ispalio je u utorak u noći raketu na kuću čelnika Hamasa u Gazi Ismaila Haniyeha, ali u napadu nije bilo žrtava, izvijestilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova u Gazi.

Reporter Al Jazeere u Gazi Imtiaz Tyab potvrdio je da je Haniyehova kuća pogođena.

Glasnogovornica izraelske vojske nije imala informacija o tvrdnjama palestinske strane, no provjerava pojedinosti.

Haniyehov sin je na svojoj Facebook stranici potvrdio da se napad dogodio i dodao da je kuća bivšeg predsjednika Hamasove vlade u Gazi bila prazna.

Hamas je izvijestio da je gađana i njegova televizijska stanica Al-Aqsa, no postaja je nastavila s emitiranjem.

[Finbarr O'Reilly/Reuters] 

Jerusalem – 7:20

Palestinski borci iz Gaze koji su prešli na teritoriju Izraela kroz tunel ubili su petero izraelskih vojnika u sukobu kod Nahal Oza blizu granice s Pojasom Gaze, saopćila je izraelska vojska u utorak. 

“Vojnici su ubijeni u borbi s teroristima koji su pokušali izvršiti napad koristeći tunel koji ide od Pojasa Gaze do Nahal Oza. Vojnici su osujetili pokušaj i neutralizirali jednog teroristu”, rekla je vojska u izjavi.

Incident koji se dogodio u ponedjeljak povećao je broj poginulih u izraelskoj vojsci toga dana na deset, te je ukupan broj poginulih vojnika i civila narastao na 55.


Gaza – 6:40

Tokom noći u Gazi se moglo čuti intenzivno granatiranje, a vojska je prethodno upozorila hiljade Palestinaca da napuste svoje kuće u području oko grada Gaze, što je obično uvod u veće vojne udare.

Nekoliko je raketa ispaljeno iz Gaze prema južnom i centralnom Izraelu, uključujući i područje Tel Aviva.

Najmanje jednu od raketa je srušio izraelski proturaketni odbrambeni sistem “Čelična kupola”.

Nema izvještaja o štetama ili žrtvama, izvijestila je agencija Reuters.


Tel Aviv – 6:30

Izraelska vojska je saopćila da je jedna raketa oborena nad jugom zemlje dok su druge dvije pale 10 kilometara južno od Tel Aviva te da u napadu nije bilo žrtava, izvijestila je agencija ANSA.

ANSA navodi da je odgovornost za raketni napad na Izrael u svom priopćenju preuzelo oružano krilo Hamasa, brigade Izz ad-Din al-Qassam.


Utorak, 29.7.


Zagreb – 22:00

Stotinjak građana okupilo se na centralnom zagrebačkom Trgu bana Jelačića na poziv pokreta Occupy Croatia, tražeći hitni prestanak ratnih djelovanja u Pojasu Gaze.

Nekoliko njih je razvilo veliki transparent s natpisom “Stop ratu i nasilju u Palestini”, prenijela je agencija Hina.

“Tu smo da bi rekli ‘ne’ ratu i da pokušamo da dozovemo u razum neljude koji svakodnevno ubijaju civile i djecu”, rekla je putem megafona jedna od demonstrantica i dodala da su se nadali da antiratni protesti neće biti potrebni i da će se situacija u Gazi smiriti, ali to, nažalost, nije bilo tako.

“Moramo biti senzibilniji prema patnji palestinskog naroda”, poručio je drugi učesnik protesta, apelirajući na medije da objektivno prenose sliku o stanju u Gazi. 

Još jedna učesnica istakla je: “Ne mrzimo jevrejski narod nego dižemo glas protiv krvoprolića nevinih ljudi.”


Tel Aviv – 20:30

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu poručio je kako se njegova zemlja mora pripremiti na dugotrajni sukob u Pojasu Gaze, čime je pokopao nade u brzi kraj borbi koje su već odnijele više od hiljadu života, javljaju agencije.

U televizijskom obraćanju Netanyahu je kazao da je uvjet za rješenje krize demilitarizacija palestinske teritorije koju kontroliraju Hamas i njihovi saveznici, prenio je Reuters.

“Hamas je prekršio sve prijedloge za primirje. Suočeni smo sa okrutnim neprijateljem, okrutnim ne samo prema nama i našim građanima već okrutnim i prema svojim građanima. Koristi svoje građane. Uzimaju sve više i više žrtava, dok u isto vrijeme ispaljuju rakete na nas. Rekao sam jedno i ponovit ću: moramo biti spremni na dugu kampanju. Nastavit ćemo djelovati dok ne postignemo našu misiju”, dodao je Netanyahu.


Gaza – 19:50

Izrael je zatražio od stanovništva iz istočnog, južnog i sjevernog predgrađa Gaze da se hitno evakuira, navodi se u poruci izraelske vojske.

“Civilno stanovništvo pozvano je putem telefona i SMS porukama da odmah napusti svoje domove i smjesti se u centralnom dijelu grada Gaze”, potvrđeno je.

Pozivi, praćeni slanjem tekstualnih poruka, mogu da svjedoče o pripremi vojske za proširenje operacije u Pojasu Gaze.


Washington – 18:15

Američki državni sekretar John Kerry potvrdio je, tokom obraćanja novinarima povodom objave godišnjeg izvještaja o poštivanju vjerskih prava, da američka vlada radi na uspostavljanju prekida vatre između Izraela i Palestinaca.

“Pokušavamo postići održiv prekid vatre, a ne samo kratkotrajna primirja. To je jedini način da se pomogne ljudima, da se zaustavi nasilje nad nevinim ljudima s obje strane. Taj proces mora voditi ka razoružavanju Hamasa i drugih terorističkih organizacija”, rekao je Kerry.


Gaza – 17:25

U napadu izraelske vojske na park u blizini izbjegličkog kampa Al-Shatee u Gazi, poginulo je desetero ljudi, među kojima sedmero djece.

Palestinski službenici potvrdili su da je pogođen i kompleks glavne bolnice u Gazi.

Izraelska vojska za napad optužuje Hamas te navodi da su dvije rakete, ispaljene ka Izraelu, pogodile bolnicu Al-Shifa i izbjeglički kamp.

[Izvor: Youtube/ sami hissi]

Izraelski mediji javljaju da su tri civila na jugu te države ubijena raketom iz Pojasa Gaze.

Prethodno je potvrđeno kako je izraelska raketa pogodila i jednu zgradu u kompleksu u kome se nalazi najveća bolnica u Gazi, prenio je AFP.

Izvor: Al Jazeera i agencije