Hamas ne pristaje na demilitarizaciju Gaze

Meshaal je rekao da je pokret spreman na dogovor koji bi donio izgradnju razorene Gaze i prosperitet tamošnjih Palestinaca (AP)

Politički lider palestinskog pokreta Hamas, Khaled Meshaal, izjavio je da u pregovorima nikada neće prihvatiti demilitarizaciju Pojasa Gaze.

U Kataru je u organizaciji Unije svjetskih muslimanskih učenjaka održan skup pod nazivom “Pobjeda Gaze“ na kojem se prisutnima obratio i Meshaal, prenosi Anadolija.

Meshaal je kazao da će Hamas podržati predstojeće neizravne pregovore s Izraelom u Kairu o trajnom miru i da je taj pokret spreman za dogovor koji bi donio izgradnju razorene Gaze i prosperitet tamošnjih Palestinaca, ali da nikada neće prihvatiti prijedlog demilitarizacije Gaze i razoružavanja svojih grupa.

Egipat će u utorak biti domaćin neizravnih pregovora Izraelaca i Palestinaca o trajnijem primirju u Pojasu Gaze, kao i pregovora palestinskih rivalskih frakcija Hamasa i Fataha, potvrdio je jedan palestinski dužnosnik, kako prenosi Fena.

Cilj pregovora trajni mir

Cilj pregovora je uspostava trajnog mira, oslobađanje zarobljenika i rješavanje nagomilanih problema između dvije strane.

Pregovarat će se u Kairu, rekao je Azam al-Ahmed, savjetnik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, dok je glasnogovornik izraelske vlade Mark Regev odbio bilo što komentirati.

Anonimni izraelski dužnosnici su, međutim, sinoć rekli da će u utorak početi pregovori o trajnijem primirju, kako je i bilo predviđeno, u roku od gotovo mjesec dana nakon uspostavljanja prekida vatre 26. kolovoza, nakon 50 dana rata između Izraela i Hamasa.

Hamas zahtijeva da Izrael i Egipat ukinu blokadu Pojasa Gaze, uvedenu sredinom 2007. godine, kada je Hamas silom preuzeo kontrolu nad tim palestinskim teritorijem, pobijedivši snage lojalne Fatahu.

Izrael je dao do znanja da može okončati blokadu samo ako se Hamas razoruža, što je ta organizacija odbila.

Abbas kao jamac svakog dogovora

Al-Ahmed je rekao da će neizravni pregovori između izraelske i palestinske delegacije biti kratki i da će se nastaviti poslije židovskih vjerskih praznika, koji počinju u srijedu židovskom Novom godinom.

Izrael i Egipat smatraju Abbasa, koji ima podršku Zapada, jamcem svakog dogovora o granicama u Pojasu Gaze, ali ima znakova rastućih nesporazuma između Abbasa, vođe Fataha i Hamasa o kontroli Gaze.

Krajem travnja Abbas je postigao dogovor o pomirenju s Hamasom, na temelju kojeg je osnovana privremena Vlada jedinstva, koju čine eksperti iz Gaze i sa Zapadne obale, a koja ima podršku obje frakcije.

Međutim, glavni problemi još nisu riješeni, između ostalog sudbina gotovo 40.000 zaposlenih u vladi u vrijeme ere Hamasa i kontrola nad sigurnosnim snagama u Gazi.

‘Ne možemo imati dva politička režima’

Razlike su samo produbljene od kraja rata. Hamas je sklopio dogovor o jedinstvu u vrijeme ozbiljne financijske krize, ali se od kraja rata ohrabrio jer mu je popularnost porasla među Palestincima.

U isto vrijeme Hamasu je Abbas potreban kao veza sa Zapadom.

Al-Ahmed je rekao da Hamas mora omogućiti Abbasu, čije je sjedište u Ramallahu, na Zapadnoj obali da vlada, prenosi Tanjug.

“Mi ćemo reći da ova vlada mora vladati Gazom, kako vlada Zapadnom obalom. Ne možemo imati dva politička režima, jedan u Gazi i jedan na Zapadnoj obali”, istaknuo je on.

Izvor: Agencije