Hamas jača patrole na granici s Egiptom

Hamas, koji kontrolira okupirani dio Pojasa Gaze, pokušava okrenuti novi list u odnosima s egipatskim vlastima. Lideri ovog pokreta su odlučili pojačati kontrolu granice između Gaze i Egipta. Potez se tumači kao pokušaj Hamasa da stekne povjerenje službenog Kaira, da ovaj pokret ne podržava oružane grupe na Sinaju, koje često napadaju egipatsku vojsku. 

Ekipa Al Jazeere bila je u patroli s Hamasovim snagama sigurnosti. Oni  osiguravaju 14 kilometara dugačku granicu između okupiranog Pojasa Gaze i Egipta. Saradnja između Hamasa i egipatske Vlade najavljena je još u aprilu, prilikom ceremonije na graničnom prelazu Rafah. Vodstvo palestinskog pokreta opisuje ovo kao zaokret u odnosima s Egiptom.

“Pojačali smo broj snaga duž granice kao gestu dobre volje prema našoj egipatskoj braći. Želimo da znaju da nam njihova sigurnost nije ništa manje važna od naše sigurnosti”, rekao je Hamasov komandant Tawfiq Abu Naeem.

Ova najava dolazi u trenutku dubokih napetosti između dviju strana. Hamas ima bliske veze s Muslimanskom braćom, organizacijom koja je u Egiptu zabranjena. Kad je egipatski predsjednik Abdul-Fatah al-Sisi 2014. godine preuzeo vlast, on je gotovo u potpunosti zatvorio granični prelaz Rafah. Razlog tome bio je niz napada na egipatsku vojsku na Sinaju, u kojima su stotine egipatskih vojnika izgubile živote. Naređeno je rušenje hiljada domova duž granice i stvaranje ogromne tampon-zone između Egipta i Gaze te uništenje mreže tunela nedaleko od Rafaha.

Na djelu ‘Arapska inicijativa’

“Neki viši egipatski sigurnosni zvaničnici otvoreno su optužili Hamas da pruža podršku naoružanim grupama koje izvode napade na egipatsku vojsku na Sinaju. Kažu kako postoje tuneli koji služe za dopremu oružja. Hamas ove navode odbacuje i tvrdi kako se ne miješa u unutrašnje poslove Egipta”, javlja reporter Al Jazeere Imtiaz Tyab.

Palestinski politički analitičari ističu kako je, nakon što je dvije godine pokušavala oslabiti Hamas, egipatska Vlada najzad shvatila da treba sarađivati s ovim pokretom. Zabrinuti su da bi mogli izgubiti ulogu posrednika u ovoj regiji.

“Posljednjih 70 godina Egipat je imao veliki utjecaj na palestinske unutrašnje poslove. Vjerujem da je to razlog zbog kojeg trenutni režim ne želi izgubiti tu kartu, koja im daje na važnosti na Bliskom istoku”, kaže Mukhaimer Abu Sadaa iz Ministarstva zdravlja Gaze.

Egipatske vlasti navodno pripremaju prijedlog ponovnog otvaranja mirovnih pregovora između Izraelaca i Palestinaca. Ta takozvana Arapska inicijativa navodno ima podršku drugih susjednih država. Ipak, o čemu god da je riječ, egipatska Vlada odlučila je olabaviti pritisak na Hamas.

Izvor: Al Jazeera