Hamas Izraelu: Okončajte okupaciju Gaze ili će vam doći glave

Izrael, Vojnici
Izrael obično zatvara kontrolne tačke prema palestinskoj teritoriji na neradne dane kako bi spriječio eventualne napade (Reuters)

Dužnosnik Hamasa Ismail Ridvan izjavio je da će, ako ne bude okončana izraelska okupacija Gaze, okupatorske snage snositi posljedice svojih postupaka.

U obraćanju na prosvjedima u Gazi Ridvan je istaknuo da će se takva politika, kako je kazao, “okupatorskim snagama obiti o glavu”.

“Okupatorima koji Gazu još drže pod okupacijom poručujemo da je ovo posljednja poruka. Ili će okupacija biti okončana ili će im okupacija doći glave”, rekao je dužnosnik palestinskog pokreta.

Palestinci su u Gazi održali prosvjede protiv odluke SAD-a o priznavanju Jeruzalema za glavni grad Izraela, kao i odluke američke administracije o obustavi financijske pomoći Palestini.

Otpor gradnji naselja

“Humanitarne i ekonomske krize, kao i okupacija Gaze sigurno neće slomiti volju palestinskog naroda”, kazao je Ridvan, prenosi Anadolija.

Na kraju je istaknuo kako je Izrael odgovoran za zločine protiv palestinskog naroda.

Upozorio je izraelske vlasti da ne nastavljaju s politikom izgradnje židovskih naselja u Jeruzalemu, dodajući da će Palestinci sigurno pružiti otpor takvim postupcima.

Američki predsjednik Donald Trump krajem 2017. priznao je Jeruzalem za “glavni grad Izraela”.

I pored oštrih reakcija Palestinaca i međunarodne zajednice, američka administracija odbija povući ovu odluku.

Pod okupacijom 85 posto palestinskih teritorija

Izrael trenutačno pod okupacijom drži 85 posto povijesnog palestinskog teritorija, koji se prostire na 27.000 km2, dok Palestinci mogu koristiti samo 15 posto.

Područja pod okupacijom koje Palestinci mogu djelimice koristiti jesu Istočni Jeruzalem, Zapadna obala i Pojas Gaze, a Palestina u tim regijama želi puni suverenitet.

Istočni Jeruzalem jest grad u kojem se nalazi džamija Al-Aksa, koja je bila prva kibla prema kojoj su se muslimani okretali tokom molitve.

Osim toga, u tom se gradu nalaze i najznačajnija sveta mjesta kršćana i Židova.

Status Istočnog Jeruzalema smatra se i jednom od najvećih zapreka za rješavanje izraelsko-palestinskog pitanja.

Izvor: Agencije