Halilhodžić: Selekcija BiH najbolja u regiji

Nadam se da će i u zapadnoj Hercegovini i u Republici Srpskoj navijati za BiH na Mundijalu 2014. godine (Reuters)

Proslavljeni bosanskohercegovački nogometaš i trener, aktuelni selektor reprezentacije Alžira Vahid Halilhodžić, u intervjuu za agenciju Anadolija kazao je kako ovaj sport može ujediniti Bosnu i Hercegovinu.

„Ratovali smo, haj'mo se malo zajedno veseliti velikom uspjehu – odlasku reprezentacije Bosne i Hercegovine na Svjetsko prvenstvo u Brazil“, kazao je.

„Nadam se da će i u zapadnoj Hercegovini i u Republici Srpskoj navijati za BiH na Mundijalu 2014. godine. To je i njihova država i reprezentacija, tim koji je sastavljen od igrača svih nacija i vjera. Svi skupa trebamo biti ponosni što će se zastava BiH idućeg ljeta vijoriti na jednom od jarbola u Južnoj Americi.“

Ovaj Mostarac smatra da je sport jedina nada za ozdravljenje bh. društva, te naglašava kako je to najzdraviji segment života u BiH i „jedini gdje nema nikakvih zlih misli“.

„Fudbalska reprezentacija BiH svjetlo je na kraju dugog tunela. Odlazak na SP bit će strahovit dar za sve građane BiH, najljepši poklon navijačima. Posebno mi je drago zbog odličnih rezultata radi politike i političara. Naročito onih koji rade na rasturanju države.“

Srce me i danas boli zbog Mostara i Veleža

Vahid Halilhodžić rođen je 15. oktobra 1952. godine u Jablanici. Slavu u igračkim danima stekao je u mostarskom Veležu, Nantesu i PSG-u. Prije nego je sjeo na klupu Alžira bio je selektor Obale Slonovače od 2008. do 2010. godine.

Kao trener se proslavio u francuskom Lilleu, a bio je šef i stručnog štaba PSG-a, Trabzonspora, Dinamo Zagreba… Ipak, prve ozbiljnije „trenerske korake“ napravio je u Veležu.

„Velež je otjeran sa svog stadiona i godinama niko da ga vrati kući. Koliko vidim, neki se i nisu previše bunili zbog toga. Za vrijeme rata bio sam u Mostaru, svašta sam proživio i srce me i danas boli zbog toga. Boli me i zbog Veleža. Teško mi je o tome pričati. Nakon razočarenja u Dinamu rekao sam da nikada više neću raditi na našim prostorima. Međutim, imam moralnu obavezu prema BiH, pa možda se, ipak, jednog dana vratim i dam svoj doprinos u dodatnom razvoju fudbala u svojoj domovini.”

„Državni fudbalski tim BiH dokaz je svim pomračenim umovima da možemo uspješno živjeti i raditi zajedno, kako smo vjekovima činili u domovini svih naših naroda. Sportisti su uvijek iznad politike. Fudbalska reprezentacija BiH je ponos, a političari nas samo sramote po svijetu“, istakao je Halilhodžić, dodavši da su političari direktni krivci što svi građani BiH ne navijaju za reprezentaciju svoje države.

Izvanredna Belgija

Uvjeren je da je „plasman BiH u Brazil gotova stvar, bez obzira na to što se do kraja kvalifikacija u grupi G trebaju odigrati još četiri kola“.

„Ma, ne, nema tu šta više bilo ko da traži, pa ni Grci koji su izuzetna ekipa. Tačno, nije formalno završena priča, ali BiH je jedina sigurna sa prostora naše regije da će vidjeti SP u Brazilu. Ekipa selektora Safeta Sušića je sjajna, odlično vođena od strane Papeta. Jednostavno, BiH je trenutno najbolja na prostorima nekadašnje Jugoslavije, a svi znamo da se ‘dole’ igra odličan fudbal. Ako si tu najbolji, onda ideš na Mundijal.“

Selektor Alžira tvrdi kako je Hrvatska izgubila šanse da bude prva u grupi.

„Hrvatska je šanse za prvo mjesto svela na minimum poslije domaćeg poraza od Škotske. U baraž će. Izvanredna Belgija ne vjerujem da će propustiti ukazanu priliku za direktnim odlaskom u Brazil. Ne znam kako, ali u grupi A najveću priliku propustila je Srbija. To je reprezentacija koja je uz BiH igrački najkvalitetnija na Balkanu. No, veliko su razočarenje priredili. Nemaju kolektiv“, kazao je Halilhodžić.

Ime protivnika u baražu

Konstatirao je i to da mu je žao reprezentacije Crne Gore, koja je „imala priliku Englesku poslati u dodatne kvalifikacije“.

„Žao mi je i Crnogoraca koji su posljednjim porazom umanjili izglede da idu u Brazil. Ne trebamo zaboraviti ni Sloveniju i Makedoniju. To su dvije reprezentacije koje će u narednim godinama sigurno biti kandidati za plasman na velika takmičenja. Vjerujte, rijetko gdje na svijetu ima toliko talenta kao na našim prostorima. Prošao sam cijeli svijet sa fudbalom i u to sam se uvjerio. Naši problemi su u mentalitetu i u neuređenom sistemu rada“, rekao je Halilhodžić.

Trenutni cilj mu je da selekciju Alžira odvede na SP u Brazil. Kolo prije kraja kvalifikacija, Alžir je izborio plasman u baraž kroz koji će tražiti put za odlazak na najveću svjetsku nogometnu smotru.

„Napravili smo dobru stvar, jer smo u grupi završili prije Malija, dvostrukog trećeplasiranog na dva posljednja prvenstva Afrike. Mlada smo ekipa i tim prije naš uspjeh još je veći. Ime protivnika u baražu saznat ćemo 16. septembra. Bit ćemo nositelji u žrijebu. Ne znam tačno ko nam sve može biti rival, ali ako bih mogao birati volio bih izbjeći Egipat, Kamerun i Senegal“, rekao je Halilhodžić.

Izvor: Agencije