Oglasi

Haley: Uskoro mirovni plan za Bliski istok

Ambasadorica SAD-a pri UN-u kaže da 'plan neće voljeti nijedna strana, a neće ga ni mrziti nijedna strana'.
Haley nije navela određeni datum objavljivanja planaEPA

Administracija Donalda Trumpa je skoro završila nacrt svog mirovnog prijedloga za Bliski istok, rekla je ambasadorica SAD-a u Ujedinjenim nacijama Nikki Haley.

"Mislim da ga završavaju", rekla je Haley na Institutu za politiku Univerziteta u Chicagu, prenio je Washington Post.

Ona je kazala da "plan neće voljeti nijedna strana, a neće ga ni mrziti nijedna strana".

Dodala je da američki pregovorači Jared Kushner i Jason Greenblatt "i dalje idu naprijed-nazad", ne navodeći određeni datum objavljivanja plana.

Trumpova odluka

Time je Haley potvrdila, kako je naveo Washington Post, da Trumpova administracija planira uskoro predstaviti plan koji je bio po strani i pod znakom pitanja od kako je u decembru američki predsjednik priznao Jerusalem kao prijestolnicu Izraela, čime je napravio presedan u američkoj višegodišnjoj politici na Bliskom istoku.

Palestinski lideri su nakon te Trumpove odluke saopćili da ne smatraju više Sjedinjene Američke Države iskrenim posrednikom.

Palestinci su bojkotirali posjetu američkog potpredsjednika Mike Pence toj regiji u januaru, a Trump je zaprijetio povlačenjem novčane pomoći Palestincima ukoliko ne nastave pregovore sa Izraelom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.