Haley: UN se prema Izraelu odnosi s predrasudama

Veću korist od mirovnog sporazuma bi imali Palestinci, dok bi Izraelci preuzeli veći rizik, kazala je Haley (EPA)

Stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Ujedinjenim narodima (UN) Nikki Haley je izjavila da se plan administracije Donalda Trumpa za Bliski istok ne sastoji od samo nekoliko stranica, napominjući da se radi o vrlo detaljnom dokumentu.

“Također, uzima u obzir i samu činjenicu da se Bliski istok značajno promijenio. Ima u vidu i činjenicu da je danas moguće uraditi stvari koje se nekada možda nisu mogle ni zamisliti”, kazala je Haley u svom posljednjem obraćanju pred Vijećem sigurnosti UN-a prije nego krajem godine napusti dužnost.

Na sjednici, na kojoj se raspravljalo o izraelsko-palestinskom pitanju, kritizirala je UN da se prema Izraelu odnosi s predrasudama, prenosi Anadolija.

“Takav odnos s predrasudama je odveo u ćorsokak, umjesto u pravcu mira”, rekla je Haley.

Obostrana korist

Naglasila je da bi obje strane imale veliku korist od mirovnog sporazuma, dodajući da bi veću korist ipak imali Palestinci, dok bi, kako je kazala, Izraelci preuzeli veći rizik.

Istakla je kako će na kraju ipak Izraelci i Palestinci donijeti konačnu odluku u vezi s mirovnim planom za Bliski istok.

Nikolay Mladenov, specijalni koordinator Ujedinjenih naroda (UN) za mirovni proces na Bliskom istoku, upozorio je na porast terorističkih napada, sukoba i nasilja na Zapadnoj obali.

Dodao je da je u posljednje vrijeme sve veći broj napada koji, kako je rekao, ozbiljno prijete životima civilima u Izraelu i Palestini.

Izvor: Agencije