Oglasi

Haley: Saudijske vlasti i MBS odgovorni za ubistvo Khashoggija

Moramo kazati Saudijcima da pred ovim nećemo zatvoriti oči i da se takvo što ne smije ponoviti, rekla je ambasadorica SAD-a pri Ujedinjenim narodima.
Mohammed bin Salman ne smije ostati nekažnjen, tvrdi Nikki HaleyEPA

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley je izjavila kako su vlasti Saudijske Arabije i princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman odgovorni za ubistvo novinara Jamala Khashoggija.

Haley, koja će na kraju godine napustiti poziciju ambasadorice SAD-a pri UN-u, odgovarala je na pitanja novinara televizije NBC.

Jedna od tema o kojoj je govorila bila je i brutalno ubistvo saudijskog novinara Khashoggija, koji je ubijen 2. oktobra ove godine u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu, prenosi Anadolija.

'Ne smije ostati nekažnjen'

"Saudijske vlasti i njihov prvi čovjek Mohammed bin Salman su odgovorni. Ne smije ostati nekažnjen", kazala je Haley. 

"Moramo ozbiljno razgovarati sa Saudijcima. Moramo im kazati da pred ovim nećemo zatvoriti oči i da se takvo nešto više nikada ne smije ponoviti."

Na pitanje šta će uslijediti na relaciji dvaju administracija, Haley je odgovorila: "Saudijci su naš partner u borbi protiv Irana, to je veoma značajno."

Haley je prije nekoliko dana dala intervju za američki The Atlantic, no, dok je odgovornost za Khashoggijevo ubistvo prebacila na Saudijsku Arabiju, odbila je uperiti prst u Bin Salmana.

Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Tijelo raskomadano i uništeno

Tursko tužilaštvo otkrilo je da je on zadavljen po ulasku u konzulat te da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Istraga o slučaju je i dalje u toku.

Američka Centralna obavještajna agencija - CIA u izvještaju je navela da je naredbu za Khashoggijevo ubistvo izdao Bin Salman.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.