Haley: Sastanak odgođen jer Sjeverna Koreja nije spremna

Mike Pompeo bi na novom susretu trebao postići konkretan pomak u vezi s osjetljivim pitanjem nuklearnog razoružanja (EPA)

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley je izjavila da se sastanak visokog sjevernokorejskog dužnosnika i američkog državnog sekretara Mikea Pompea planiran za ovu sedmicu odgađa u zadnji tren, jer Pjongjang “nije spreman”.

Američki državni sekretar trebao se u četvrtak u New Yorku sastati s Kim Yong-cholom, visokim sjevernokorejskim dužnosnikom, kako bi nastavili pregovore o denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

No, sastanak je odgođen u noći na srijedu, dok su trajali izbori za Kongres SAD-a, a da Pjongjang nije naveo razlog takve odluke.

“Sjeverna Koreja je rekla da mora odgoditi susret. Ne vjerujem da postoji neki veći problem, odgodili su ga jer nisu spremni “, dodala je ambasadorica, koja krajem godine odlazi sa dužnosti u UN-u.

Novi samit početkom godine

“I dalje ćemo biti spremni za dijalog”, dodala je Haley.

Odgovarajući na pitanje na konferenciji za novinare koju je dan ranije održao u Bijeloj kući, ni predsjednik SAD-a Donald Trump nije naveo razlog odgode.

“Sastat ćemo se drugom prilikom. No, sretni smo zbog toga kako teku stvari sa Sjevernom Korejom”, istakao je on.

Pompeo bi na novom susretu trebao postići konkretan pomak u vezi s osjetljivim pitanjem nuklearnog razoružanja i pripremiti novi susret na vrhu Trumpa i čelnika Sjeverne Koreje Kim Jong-una.

Taj drugi samit, nakon prvog, historijskog, koji je u junu održan u Singapuru, bit će organiziran “početkom sljedeće godine”, najavio je američki predsjednik.

Izvor: Agencije