Haley: SAD ne smije pustiti da se S. Arabija provuče s ubistvom Khashoggija

Umjesto Nikki Haley, od januara će na mjestu ambasadorice SAD-a pri Ujedinjenim narodima biti Heather Nauert (Reuters)

Nikki Haley, odlazeća američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima, je izjavila kako Sjedinjene Američke Države ne smiju dozvoliti da se Saudijska Arabija provuče zbog ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Haley, koja napušta ovu poziciju krajem godine, dala je intervju za američki The Atlantic.

“Imate saudijske državne zvaničnike koji su ovo uradili u saudijskom konzulatu. Ne možemo im dati prolaz za to, jer takva nije Amerika. Ne možemo oprostiti ubistvo, ne možemo reći da je ono uredu, ne možemo ni podržavati nasilničko ponašanje, i to moramo glasno reći”, istaknula je ona.

Donald Trump odbija uperiti prst na princa

Branila američku reakciju nakon ubistva Khashoggija, kazavši kako je sankcioniranje 17 saudijskih državljana koji su navodno umiješani u ubistvo znak da SAD neće dozvoliti da se ovo zataška.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa “poziva na odgovornost i to trebamo raditi dok do toga ne dođe”, dodala je.

No, Haley je odbila usmjeriti prst na saudijskog princa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, uprkos izvještajima američkih obavještajnih agencija da je de facto vladar države direktno povezan s ubistvom Khashoggija.

Odlazeća ambasadorica SAD-a pri UN-u, koju će u januaru zamijeniti Heather Nauert, također je odbila stati na stranu Trumpa, koji navodi kako je ubistvo SAD-u dalo izbor između podrške savezniku Saudijskoj Arabiji i branjenja ljudskih prava i vrijednosti.

Nakon ubistva novinara, Trump je odbio prozvati saudijske lidere zbog njihove navodne umiješanosti u smrt Khashoggija, iako su američke agencije navodno mu dale dokaze o tome.

Trump je, također, često isticao kako su američki poslovi sa Saudijskom Arabijom i oružjem jako važni, a istovremeno je davao pogrešne iznose novca koji ti poslovi donose Washingtonu.

Senatori: Nema šansi da MBS nije umiješan

Prošlog mjeseca je američki lider naveo kako možda nikada neće biti poznata istina o ubistvu Khashoggija, a slično je rekao i američki državni sekretar Mike Pompeo, koji je naveo kako nema “direktnog dokaza” koji povezuje Bin Salmana s Khashoggijevom sudbinom.

Ali, to su osporili američki senatori, koji su istakli kako “nema šansi” da MBS nije umiješan u ubistvo Khashoggija, nakon što su razgovarali s direktoricom Centralne obavještajne agencije Ginom Haspel.

Khashoggi je ubijen 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu, a njegovo tijelo još nije pronađeno.

Izvor: Al Jazeera