Haley: Rusija će učiniti sve da Assadov režim ostane nekažnjen

Sirija, Kemijsko oružje, Napad
Sirijska Vlada je odbacila tvrdnje aktivista i kaže da su 'očajni pobunjenici' pokušali iskriviti činjenice (Reuters)

Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley, komentirajući odluku Rusije da uloži veto na nacrt rezolucije o produljenju misije UN-a za istragu o korištenju kemijskog oružja u Siriji, istaknula je da je Moskva još jednom jasno pokazala da je spremna učiniti sve što je potrebno kako bi Assadov režim ostao nekažnjen.

“Rusija je ovim još jednom pokazala da će učiniti sve što je potrebno kako bi zločini barbarskog Assadovog režima ostali nekažnjeni”, rekla je Haley nakon glasanja u Vijeću sigurnosti UN-a, kako prenosi Anadolija.

Dodala je kako Rusija ovakvom odlukom otvoreno zanemaruje sprječavanje uporabe kemijskog oružja u svijetu, podsjetivši kako je ovo deveti put da je Rusija uložila veto u Vijeću sigurnosti UN-a da bi zaštitila sirijski režim.

“Rusija štiti Assada i skupinu krvnika te je još jednom stala uz diktatora i teroriste koji koriste kemijsko oružje”, kazala je Haley.

Rusija spremna za ‘novi razgovor’

Veleposlanik Rusije pri UN-u Vasilij Nebenzia je odbacio sve optužbe usmjerene prema njegovoj zemlji, dodajući da se Rusija nije usprotivila produženju misije UN-a za istragu o korištenju kemijskog oružja u Siriji.

Naglasio je da je ruska strana tražila da, prije samog donošenja odluke o produljenju misije, imaju uvid u izvještaj tima stručnjaka UN-a o napadu plinom sarinom, koji će u četvrtak biti predstavljen Vijeću sigurnosti UN-a.

Dodao je da Rusija želi, na osnovu tog izvještaja, uvidjeti kako spomenuta misija UN-a obavlja svoj zadatak i na koji način prikuplja dokaze.

“Nakon što 26. listopada bude objavljen izvještaj, spremni smo ponovno raspravljati o produljenju UN-ove misije za istragu o korištenju kemijskog oružja”, rekao je Nebenzia.

Rusija je u utorak iskoristila pravo veta u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, spriječivši na taj način obnovu mandata komisiji koja se bavi istragom o korištenju kemijskog oružja u Siriji.

Mandat istražnog tijela, Zajednički istražni mehanizam (JIM), koje su kreirali Ujedinjeni narodi i Organizacija za zabranu kemijskog oružja, istječe sredinom studenoga, prenosi Tanjug.

Kina i Kazakhstan su bili suzdržani, ‘za’ je bilo 11 članica, a protiv obnavljanja istrage bila je i nestalna članica Vijeća sigurnosti Bolivija.

Optužbe UN-a protiv režima

Vijeće sigurnosti UN-a glasovalo je u utorak o tome hoće li biti produžena međunarodna istraga o napadu kemijskim oružjem u Siriji, priopćili su diplomati.

Neovisna komisija Ujedinjenih naroda za Siriju objavila je u rujnu da su snage odane režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada u napadu 4. travnja ove godine u mjestu Khan Sheykhoun u Idlibu koristile zabranjeno kemijsko oružje – sarin.

Neovisna komisija objavila je tada izvještaj o događanjima u Siriji u kojem je potvrđeno da je sirijska vojska u Idlibu koristila kemijsko oružje u napadu u kojem je ubijeno najmanje stotinu, a ranjeno pet stotina civila.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sirije Faysal Mekdad još je u kolovozu rekao kako njegova Vlada nije odgovorna za te napade kemijskim oružjem.

Izvor: Agencije