Haley: Ako neće UN, SAD će djelovati u Siriji

Mohammed bin Salman ne smije ostati nekažnjen, tvrdi Nikki Haley (EPA)

Ambasadorica SAD-a pri Ujedinjenim narodima Nikki Haley upozorila je da će, ukoliko Vijeće sigurnosti UN-a ne uspije djelovati u Siriji, Washington biti spreman to uraditi, kao što je to učinio prošle godine udarom na zračnu bazu sirijske Vlade zbog smrtonosnog napada hemijskim oružjem.

“To nije put koji preferiramo, ali to je put za koji smo pokazali da ćemo njime krenuti i spremni smo da krenemo ponovo”, rekla je Haley u Vijeću sigurnosti UN-a, prenosi Reuters.

Ruski ambasador pri UN-u Vasilij Nebenzja izjavio je u Vijeću sigurnosti da sirijska vlada “ima puno pravo da pokuša da otkloni prijetnju po sigurnost svojih građana”.

Kako prenosi Reuters, Nebenzja je opisao predgrađa Damaska kao “leglo terorizma”.

U napadima sirijske vojske, njene artiljerije i zračnih snaga, od 18. februara je, prema riječima posmatrača, poginulo 1.160 ljudi, a istovremeno sirijski predsjednik Bashar al-Assad pokušava da razbije posljednje uporište pobunjenika nadomak prijestolnice Damaska, navodi britanska agencija.

Kako je agencija prethodno izvijestila, UN je danas izvršio pritisak na Vijeće sigurnosti da zahtijeva obustavu vatre u Damasku i Istočnoj Ghouti koja je pod kontrolom pobunjenika gdje Assadove snage izvode napade tvrdeći da gađaju “terorističke” grupe koje napadaju prijestolnicu.

Istočna Ghouta je u UN opisana kao “pakao na Zemlji”, navela je agencija.

SAD je pred 15-članim Vijećem iznio nacrt rezolucije kojom se zahtijeva hitan 30-dnevni prekid sukoba i traži od generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa da “hitno iznese prijedloge za praćenje implementacije prestanka sukoba i bilo kakav kretanje civila”.

Kako je Reuters naveo, nije odmah bilo poznato kada će taj nacrt rezolucije koji je britanskoj agenciji dat na uvid, biti stavljen na glasanje.

‘Francuska spremna napasti’

Neposredno prije nego što bi UN trebao raspravljati o Siriji, francuski predsjednik Emmanuel Macron je kazao da Moskva, bliski saveznik Vlade sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, nije učinila dovoljno da se omoguće humanitarni napori u pobunjeničkoj enklavi Istočna Ghouta u blizini Damaska.

Upitan o sirijskom sukobu na konferenciji za novinare u Indiji, Macron je kazao da će Francuska biti spremna napasti ako pronađe “neoborive dokaze” da je korišteno hemijsko oružje s namjerom da se ubijaju ljudi.

Po podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava, 511.000 ljudi je poginulo u sirijskom ratu, koji traje od 2011. godine, a gotovo 85 posto mrtvih bili su civili.

Izvor: Agencije