Halep pred padom u ruke Assadovih snaga

Predsjednik Sirije Bashar al-Assad razmatra prijedlog Ujedinjenih naroda u vezi sa prekidom borbi u pojedinim dijelovima zemlje.

Istovremeno, pobunjenici upozoravaju da bi mogli da izgube uporišta u pokrajini Halep, izvijestila je Zeina Khodr, novinarka Al Jazeere.

Cilj trenutne kontraofanzive je opet zauzeti linije snabdijevanja. Sirijski pobunjenici moraju pobijediti u bici kako bi zadržali područja koja kontroliraju u Halepu.

Proteklih sedmica sirijska državna vojska raspoređena je na položaje duž glavnih puteva koji povezuju Halep sa Turskom, a istočni dio pokrajine odsječen.

Opozicioni aktivist Majed Abdel Nour je kazao: “Režim napreduje. Halep bi se mogao naći pod opsadom i pasti, a to bi bilo katastrofalno. Također, na drugoj strani nalazi se grupa Islamska država Irak i Levant.”

Grad Halep je bojno polje već više od dvije godine. A proteklih nekoliko mjeseci režim gotovo svakodnevno gađa četvrti pod kontrolom opozicije buradima napunjenim eksplozivom.

Stanovništvo se žali zbog rasta cijena plina i drugih osnovnih potrepština. Procjenjuje se da se u pobunjeničkim područjima nalazi 300.000 ljudi.

Brojni razlozi

“Mnogo je razloga zbog kojih je režim uspio napredovati u Halepu. Imaju više oružja i veliki broj boraca regrutiranih u inostranstvu. Također, opozicija je oslabila jer su se pobunjenici okrenuli jedni protiv drugih. Situacija je veoma opasna”, rekao je pobunjenički borac Mahmoud Abu Kassem.

Kao i režim, pobunjenici iz redova umjerenih opozicionih grupa, poput Hazema i Islamskog fronta, bore se i protiv ISIL-a, grupe koja trenutno kontrolira područja na istoku zemlje i sjeveroistočne ulaze u Halep.

“Pobunjenici gube teritoriju koju osvaja ne samo vojska, nego i ISIL. A sada je pred njima i novi problem – sirijski ogranak Al-Kaide, Nusra, nedavno je zauzeo oblasti u pokrajini Idlib na sjeverozapadu Sirije”, izvijestila je Khodr.

Gubitak Halepa dodatno bi oslabio opoziciju. Taj grad je posljednje uporište grupa koje Sjedinjene Američke Države smatraju umjerenim na sjeveru Sirije.

Izvor: Al Jazeera