Halep: Djeca pohađaju nastavu u podrumima

Humanitarne agencije procenjuju da gotovo 100.000 djece živi u istočnom Halepu, koji je pod kontrolom snaga oporbe.

Nova školska godina počela je prošlog tjedna, ali zbog zračnih napada većina djece je u skloništima. U nekima od njih organizirana je nastava.

Trinaestgodišnji Nidal al-Aboud doručkuje s ocem prije odlaska u školu. Jedan je od približno 100.000 djece koja žive u istočnom Halepu. Vladine snage to područje drže pod opsadom.

Zračni udari intenzivirani su posljednjih dana. Nidalov otac Abdulkareem al-Aboud brine da se njegov sin možda jednog dana neće vratiti iz škole.

Podrum pretvoren u učionicu

“Kao otac, sretan sam kada vidim da djeca idu u školu. Ali, zbog bombardiranja stalno se bojim da dijete ne pošaljem u smrt”, kaže ovaj stanovnik Halepa.

Nidal do škole gdje je nekada pohađao nastavu pješači pet minuta. Ovo je tek jedna od tisuća škola diljem Sirije uništenih u ratu, koji je počeo prije pet i pol godina.

Prije početka nastave, Nidal sjedi sa školskim drugom. Ako ne naprave domaću zadaću, kaže, u nevolji su.

Sada nastavu pohađaju u slabo osvijetljenom i skučenom podrumu, koji je pretvoren u učionicu. Nidal kaže da želi postati učitelj kad odraste.

“Bojim se zračnih napada. Moj drug je ubijen u naselju u kojem živimo. Igrali smo se zajedno. Helikopter je bacio bombu na njegovu kuću i on je poginuo”, kaže Nidal.

Djeca ne izlaze van na igru u vrijeme odmora. Zračni udari su sve češći od početka nedavne ofenzive vladinih snaga.

Ne poznaju mir

“Škola u kojoj smo bili uništena je, ali hvala Bogu, nije bilo žrtava. No, učenici se teško oporavljaju od straha i panike od bombardiranja. Napadi psihološki utječu na njih. Otežano prate nastavu i teško se koncentriraju”, kaže učitelj Abdul-Qadir al-Taiy.

“Organizacija Save the Children kaže da se prije rata u školu u Siriji upisivalo gotovo 100 posto djece. Postotak je pao na šest posto u najteže pogođenim područjima, kao što je Halep. Nakon početka ofenzive vladinih snaga na dio grada pod kontrolom oporbe, još manje djece pohađa nastavu”, izvještava iz Gaziantepa reporter Al Jazeere Charles Stratford.

U nedavnim zračnim udarima poginulo je mnogo ljudi, uključujući i djecu. Stanovnici se boje ishoda kopnene ofenzive snaga koje podržavaju sirijsku Vladu.

Nidalu i njegovim drugovima, kao i brojnoj sirijskoj djeci, oduzeto je pravo da svijet spoznaju u miru.

Izvor: Al Jazeera