Halal turizam: Vodič za ‘muslim friendly’ destinacije

Bosna i Hercegovina spada u turističke destinacije s najvećom halal ponudom u Evropi (Pixabay)

Termin “islamski turizam” odnosi se na dostupnost aktivnosti za muslimane koji putuju ili borave u zemljama različitim od njihovog uobičajenog okruženja, kako bi obavljali aktivnosti koje proizilaze iz vjerskih pobuda.

To podrazumijeva halal hotele, halal prijevoz i restorane, zatim islamske turističke ponude i halal finansiranje bazirano na islamskim principima koji zabranjuju kamatu.

Halal hotel je ugostiteljski objekat koji pruža mjesto za obavljanje molitve, označen pravac okretanja prema Kibli, halal hranu, zabranu točenja alkohola, odvojene prostorije za muškarce i žene; zatim sadržaje koji boravak čine ugodnijim, poput primjeraka Kur'ana u sobama, prostirki za obavljanje molitve ili naljepnica na plafonu sobe koje označavaju pravac Kible.

Više od 1,6 milijardi muslimana

Ponekad se informacije o ovim hotelima prilikom pretraživanja mogu pronaći pod kategorijom “u skladu s islamskim propisima”, što se odnosi na hotelijersku ponudu u Saudijskoj Arabiji, državama Sjeverne Afrike, dijelovima Indonezije i Malezije.

Halal hrana je jedan od najvažnijih elemenata islamskog turizma, s obzirom na to da pitanje gdje jesti najviše zabrinjava muslimane dok putuju.

Ne postoje posebni zakoni koji bi štitili konzumente muslimane izvan granica muslimanskih zemalja, jer se mnoge zemlje nerado uključuju u vjerska pitanja.

Stoga se halal hrana uglavnom može pronaći samo u prodavnicama u vlasništvu muslimana, gdje je dobavljač usmjeren na samog sebe, što usložnjava situaciju.

Kada je u pitanju halal prevoz, pod tim se podrazumijevaju aviokompanije i željezničke kompanije koje služe halal obroke muslimanima.

Kako raste broj muslimana i povećava se njihovo bogatstvo, tako raste i komercijalni interes za ovom kategorijom potrošača.

Prema internetskoj stranici Research, broj muslimana u svijetu dostigao je 1,6 milijardi 2010. godine, a očekuje se da će dostići 2,8 milijardi u 2050. godini, odnosno oko 30 posto od ukupne svjetske populacije.

Lani potrošili 238 milijardi dolara

Više od 60 posto muslimana živi u azijsko-pacifičkom regionu, 20 posto na Bliskom istoku i Sjevernoj Africi, gdje čine 93 posto rezidentnog stanovništva, u Evropi živi tri posto muslimana i jedan posto u Sjevernoj Americi.

Prema Svjetskom turističkom i putničkom vijeću – WTTC, putnici muslimani su potrošili 238 milijardi dolara u 2018. godini, što je nacionalne turističke organizacije u brojnim državama podstaklo da uvedu neke promjene kako bi udovoljili potrebama muslimana, poput aplikacija i gastronomskih vodiča, označavanja lokacija na kojima se može obaviti molitva ili pronaći halal hotel.

Mnoge zemlje planiraju angažirati kompaniju Halal Focus, kojom upravlja Imarat Consultants, specijaliziranu za pružanje usluga poslovnog savjetovanja o svjetskom halal tržištu, poput informacija o turoperaterima, olakšicama za obavljanje molitvi na aerodromima, željezničkim stanicama i atraktivnim lokacijama, čak i o jednom broju aviokompanija koje na svojim jelovnicima nude halal hranu.

Na londonskom aerodromu Heathrow otvoren je halal restoran 2014. godine, u sklopu većeg plana za aerodrom koji se smatra jednim od najprilagođenijih aerodroma različitim kulturama u svijetu.

Širom planete 600.000 džamija

Također, reklamne internetske stranice, poput onih u Japanu, Koreji i Hong Kongu, nude vodiče za halal hranu.

Turistička uprava Tajlanda pokrenula je prošle godine posebnu aplikaciju koja služi kao pomoć muslimanima.

Malezija je globalno središte za proizvodnju halal robe i usluga, a islamskim turizmom se bavi preko Centralnog zvaničnog centra za turizam, koji je odgovoran za razvoj tržišta.

U Evropi se ne može pronaći država u kojoj je sve u potpunosti usklađeno s halal standardima, ali se sve islamske destinacije trude da zadrže svoj karakter kao odredište za muslimane.

Indonezijski hoteli promoviraju svoju ponudu kao “muslim friendly”, dok se u trgovačkim centrima u Indoneziji nalaze prostorije za obavljanje molitve i halal restorani.

Širom planete postoji 600.000 džamija i mjesta za obavljanje molitve.

U Uzbekistanu, koji je postao centar za ljubitelje sufizma, postoji više od 160 islamskih monumentalnih spomenika.

Na čelu Malezija, Dubai i Indonezija

Singapur je, također, vrlo konkurentan, zbog svoje muslimanske zajednice i infrastrukture, poput objekata i usluga za muslimane, te insistiranja na halal klanju životinja.

Stoga je klasificiran kao najprilagođenije odredište za muslimane u 2016. godine, prema pokazateljima Muslim Travel Indexa.

Turska radi na tome da poveća svoje halal turističke usluge na način da se osiguraju odvojena kupališta za žene i muškarce, služi halal hrana i uvede zabrana alkoholnih pića.

Deseci hotela na turskoj obali uspjeli su to i učiniti kako bi privukli muslimanske porodice.

Putnici koji dolaze iz zemalja članica Vijeća za zaljevsku saradnju – GCC ili država Sjevera Afrike, poput Alžira i Tunisa, pokazuju interes za posjetu Turskoj zbog blizine ove destinacije i zato što je to zemlja s većinskom muslimanskom populacijom.

Ova zemlja obiluje vjerskim nasljeđem i historijskim spomenicima, što privlači turiste.

Također, u Turskoj se lako može doći do halal hrane, a žene s maramom na glavi ili nikabom nisu meta diskriminacije.

Turska zauzima četvrto mjesto na listi najpopularnijih destinacija za turiste koji tragaju za halal ponudom, a prije nje se nalaze Malezija, Dubai i Indonezija.

Turska želi na prvo mjesto

Trenutni cilj Turske je dolazak na prvo mjesto i udvostručenje broja odmarališta pogodnih za muslimane.

Tu su i evropske muslim friendly destinacije, poput Velike Britanije.

U Evropi se nalaze mjesta s najboljom ponudom halal hrane u svijetu, što je čini poželjnom destinacijom za putovanje i otkrivanje opcija dostupnih muslimanima kako se ne bi osjećali usamljeno u stranoj zemlji.

Najbolja stvar u Evropi je lakoća putovanja iz jedne zemlje u drugu širom kontinenta, ali je jedini problem taj što su neke destinacije manje prijateljske od drugih, što može izazivati zabrinutost kod pojedinih muslimana, pogotovo za žene koje nose veo preko lica.

Na ulicama Sofije, u Bugarskoj, može se sresti veliki broj žena koje nose abaije, hidžab i nikab.

U državi ima oko 1.600 džamija i mesdžida te oko 1.700 halal restorana.

Pored toga, tu su i prekrasna priroda i islamski i osmanski spomenici, budući da je Bugarska bila u sastavu Osmanskog carstva gotovo pet stoljeća.

Sve to možete naći u Blagaju

Bosna i Hercegovina spada u turističke destinacije s najvećom halal ponudom u Evropi.

Zemlja obiluje mnoštvom spomenika iz perioda Osmanskog carstva i austrougarske vladavine te lokacijama uvrštenim na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

Također treba spomenuti Blagaj, malo mjesto s muslimanskom većinom udaljeno desetak kilometara od Mostara.

Blagaj je prepoznatljiv po svojim prirodnim ljepotama i islamskom nasljeđu, koje karakterizira njegove objekte.

U ovom mjestu veoma lako se može pronaći halal hrana.

Izvor: Al Jazeera