Oglasi

Hakirani podaci najmanje hiljadu sjevernokorejskih prebjega

Sjevernokorejske vlasti ne znaju identitet svih građana koji su prebjegli.
Neki se smatraju 'nestalim osobama' ili su čak registrirani kao umrliEPA

Podaci gotovo hiljadu sjevernokorejskih prebjega iscurili su nakon što je hakiran računar u južnokorejskom prihvatnom centru, objavilo je ministarstvo ujedinjenja, a prenose britanski mediji.

U privatnom računaru u državnom centru otkriven je virus.

Prihvatni centar Sjeverni Gyeongsang među 25 je institucija koje ministarstvo vodi kako bi pomoglo da se otprilike 32.000 sjevernokorejskih prebjega prilagodi životu u Južnoj Koreji.

Sjevernokorejske vlasti ne znaju identitet svih građana koji su prebjegli.

Neke smatraju "nestalim osobama" ili su čak registrirani kao umrli.

Članovi porodica

Gotovo 997 sjevernokorejskih prebjega sada je obaviješteno da su njihova imena, datumi rođenja ili adrese iscurili no ne zna kako će to utjecati na njihove živote.

Prema analitičarima to bi moglo ugroziti članove porodica koji su ostali u Sjevernoj Koreji.

Stručnjak za hibernetičko ratovanje Simon Choi vjeruje da to možda nije prvi put da je centar Hana hakiran.

Stručnjaci za hibernetičku sigurnost upozoravaju na sve sofisticiranije napade sjevernokorejskih hakera u zadnje vrijeme.

U septembru su američki tužitelji osudili Sjevernokorejca optuženog da je bio umiješan u stvaranje zloćudnog softvera korištenog u hibernetičkom napadu na britanski zdravstveni sistem.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.