Hakerski napad na britanski parlament

Britanski mediji navode kako su zastupnici upozoreni još u petak da su im e-mailovi hakirani (Reuters)

Britanski parlament našao se na meti cyber napada, zbog čega su zastupnici Westministerskoj palači bili spriječeni pristupiti svojoj elektronskoj pošti, javlja Reuters.

“Cyber napad na Westministersku palaču, elektronska pošta parlamenta možda neće ispravno raditi, šaljite hitne poruke”, napisao je na svom Twitter nalogu Chris Renard, član Liberalno-demokratske stranke u Gornjem domu parlamenta.

Glasnogovornica Donjeg doma izjavila je da nadležni rade na istrazi i uklanjanju problema.

“Parlament je otkrio neovlaštene pokušaje pristupanja elektronskoj pošti zastupnika. Nastavljamo istragu incidenta i poduzimamo potrebne mjere kako bi osigurali kompjutersku mrežu u suradnji s Nacionalnim centrom za cyber sigurnost”, rekla je ona.

Upozorenje stiglo već u petak

Agencija Reuters je navela kako ni Donji dom parlamenta, ni Nacionalni centar za cyber sigurnost nisu bili dostupni za dodatne komentare.

Britanski mediji navode kako su zastupnici upozoreni još u petak da su im e-mailovi hakirani, te da neće moći pristupiti svojoj elektroničkoj pošti.

U svibnju je zbog kibernetičkog napada na internetski sustav britanske nacionalne zdravstvene službe nastao kaos zbog kojega su bolnice bile prisiljene preusmjeriti sve hitne slučajeve, otkazati brojne zakazane preglede te su pacijente pozivali da u bolnice dolaze samo ako se radi o hitnim stanjima.

Liječnici i medicinsko osoblje koristili su olovke, papir i vlastite mobilne telefone kako bi bilježili podatke o pacijentima, izvijestili su tada britanski mediji.

Izvor: Agencije