Hakeri: Teodosić koristio zabranjena sredstva

Navodno je Milošu Teodosiću odobrena upoteba deksametazona u trajanju od četiri dana (EPA)

Kapiten košarkaške reprezentacije Srbije i igrač Moskovskog CSKA Miloš Teodosić koristio je zabranjena sredstva u medicinske svrhe, uz dozvolu Svjetske antidoping agencije, objavila je ruska agencija Tass, pozivajući se na informacije hakerske grupe Tsar Team.

Teodosić je izjavio je da nije uzbuđen zbog vijesti da je koristio nedozvoljena sredstva, jer je imao potrebne dozvole.

“U pitanju je deksametazon, koji sam na preporuku ljekara CSKA uzimao u januaru da bih prebrodio povredu vrata, koje vjerujem da se sjećate, jer sam u tom periodu nosio kragnu. Naravno, prije toga su pribavljene sve potrebne dozvole”, rekao je Teodosić za portal MONDO.

On je dodao da ga vijest koja je stigla od ruskih hakera ne uzbuđuje.

“Uostalom, za moje asistencije ne treba doping – takav sam rođen”, poručio je Teodosić.

Osim Teodosića, na listi je i odbojkašica Srbije Silvija Popović, kao i švicarski biciklista Fabian Cancellara.

Kako se navodi, Teodosiću je odobrena upotreba deksametazona u trajanju od četiri dana, počevši od 14. januara, uz dnevnu dozu od osam miligrama, a sa svime je upoznata Svjetska košarkaška federacija.

Silviji Popović dozvoljena je sedmična terapija prednizolonom, od 3. do 10. augusta, tokom Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, maksimalno tri doze od po 40 miligrama.

Na listi sestre Williams i Nadal

Do sada su ruski hakeri, koji su hakirali dokumentaciju WADA-e, objavili da je dozvolu za korištenje zabranjenih sredstava u medicinske svrhe imalo 41 sportista iz 13 zemalja.

Među njima su američke teniserke Serena i Venus Williams, gimnastičarka Simone Biles, španski teniser Rafael Nadal, britanski biciklisti Chris Froome i Bradley Wiggins te češka teniserka Petra Kvitova.

WADA je nedavno optužila rusku špijunsku cyber grupu Tsar Team za hakiranje njihove baze podataka s Olimpijskih igara u Riju, uključujući neke povjerljive medicinske podatke sportista, koje su nakon toga i objavili.

WADA je u saopćenju potvrdila napad na njen sistem za administraciju i upravljanje podacima, iz koje su hakeri ukrali povjerljive podatke, a neke od njih i objavili na svojoj internetskoj stranici (fancybear.net).

Izvor: Agencije