Haker prodaje uputstva za dronove Pentagona za 150 dolara

Hakeri, Haker
Bugarsko ministarstvo zatražilo je da diplomat do ponedjeljka uvečer bude opozvan i napusti Bugarsku, što je i učinio (Reuters)

Američki sajt Daily Beast navodi kako je jedan haker prošlog mjeseca uspio staviti na prodaju detaljna uputstva za proizvodnju dronova američkog Ministarstva odbrane (Pantagon), nakon što je provalio u kućnu mrežu oficira američkih zračnih snaga.

Iako je haker ponudio uputstva za rukovanje vojnim dronom MQ-9 Reaper UAV (Kosač) za samo 150 dolara na aukciji na hakerskoj mreži, dark webu, niko nije bio zainteresiran, prema riječima stručnjaka Andrei Barysevich iz kompanije Snimljena budućnost.

“Ovakav tip dokumenta obično bi ukrali nacionalni hakeri. Ne bi ga nudi na tamnom webu, a pogotovo ne za 150 dolara”, rekao je.

Hakerska mreža iz Južne Amerike

Ovaj dron, koji vrijedi 64 miliona dolara, razvila je kompanija General Atomics.

Sposoban je oboriti laserski navođene bombe i rakete Hellfire na meti od 50.000 hiljada stopa.

U nenaoružanoj verziji ga koristi Ministarstvo unutrašnje sigurnosti za kontrolu granica i druge namjene.

Daily Beast prenosi riječi Barysevicha da je haker ove dokumente ukrao iz kućne mreže kapetana američkih zračnih snaga u bazi u Nevadi.

Barysevich dodaje da je početkom juna primijetio priručnik na prodaji na dark web forumu.

Predstavljajući se kao potencijalni kupac, počeo je razgovor s prodavačem, da bi se ispostavilo kako je on dio male hakerske ekipe sa sjedištem u Južnoj Americi.

Pristup datotekama preko interneta

Ova ekipa hakera zna kako iskoristiti mogućnosti nekih kućnih rutera koji omogućavaju korisniku da pristupi izvana i preuzme dokumente, video zapise ili muziku koju koristi kod kuće.

Dodatna opcija “Personal FTP Server” omogućava pristup datotekama preko javne internetske mreže, tako da ih korisnik može preuzeti s posla ili tokom putovanja.

Haker je do dokumenata došao tako što je pronašao način da pristupi Netgear ruteru, kroz ranije otkrivenu FTP ranjivost, infiltrira se u kapetanov računar i odatle preuzme osjetljive dokumente.

Izvor: Al Jazeera i agencije