Hahn: Zapadni Balkan oklijeva s vladavinom prava

Johannes Hahn: Država zapadnog Balkana trebaju pregovore i neophodne procese završiti do 2023. godine, što je izazov (EPA)

Strategija koju smo predstavili za zapadni Balkan u februaru ove godine izazvala je reakcije i djela, a čitav proces je indikativnim datumom (2025. godina) dao više kredibiliteta, izjavio je u utorak komesar Evropske unije za proširenje Johannes Hahn na marginama Samita lidera zapadnog Balkana u Londonu.

“Ovaj datum je čitavu priču načinio konkretnijom i smatram da je to bitno… Na početku sam oklijevao, ali danas mi je drago što su me uvjerili da je datum dobra ideja”, rekao je on na panel diskusiji “think-tanka” Chatham House, dodajući kako je datum “ambiciozan”, ali i dalje “izvodljiv”.

Prema njegovim riječima, pristupanje država zapadnog Balkana 2025. godine značilo bi da one moraju pregovore i neophodne procese završiti do 2023. godine, što je izazov.

Neslaganje s Macronom

Indikativni datum izazvao je reakcije i unutar EU-a, što je, prema riječima Hahna, “podjednako bitno”, jer sada pojedini lideri prihvataju da su stvari ozbiljnije nego što su vjerovali.

“To je na jedan način dobro, jer dovodi do diskusije unutar EU-a, i to je jedan od glavnih razloga koji me je uvjerio da postavimo datum”, kazao je.

On kaže kako su svi nezadovoljni trenutnom situacijom i kako se tu ne dovodi u pitanje širenje EU-a.

“Ne slažem se s pristupom [predsjednika Francuske] Emmanuela Macrona da prije sljedećeg koraka u širenju moramo to razjasniti unutar EU-a”, rekao je Hahn.

Još jedna bitna posljedica predstavljanja strategije bilo je to što je EU stavila do znanja kako neće primati države koje nisu riješile konflikte sa svojim susjedima.

“Zajedno s indikativnim datumom, to je stvorilo više energije da se riješe najvidljiviji problemi, kao što je rješenje spora o imenu [Makedonije],i sada moramo uraditi sve da pomognemo državi da uvjeri svoje građane kako je ovo pravi put naprijed”, kazao je Hahn.

On je spomenuo Srbiju i Crnu Goru, naglasivši kako su te dvije države uspjele otvoriti nova poglavlja u pregovorima s EU-om.

Pohvalivši Bosnu i Hercegovinu na završenom Upitniku, Makedoniju i Grčku na rješenju spora o imenu, Hahn je istakao i kako Albanija ima riješiti probleme s Grčkom, dodajući kako sve države regije imaju neku vrstu “oklijevanja” u rješavanju problema s vladavinom prava.

Društvu i mentalitetu neophodne promjene

“To je obavezno u EU. Smatram da kombinacija vladavine prava i ekonomskog razvoja na neki način pomaže u ovome. Mislim kako je cijela regija, po pitanju vladavine prava, u nekom tranzicijskom periodu”, rekao je Han.

On je istakao kako su mnogi lideri shvatili da se moraju baviti vladavinom prava, dodajući kako je suočen s oklijevanjem i kako su članice EU-a sve više nestrpljive po ovom pitanju.

“Oni to vide kao ključ za razvoj regije, i to se ne tiče samo borbe protiv korupcije, ima još mnogo polja, kao što su sloboda izražavanja, nezavisno sudstvo, gdje je potrebno još napretka”, kaže Han.

Komesar je istakao kako je regiji neophodno državništvo da bi se razumjelo da su u društvu i mentalitetu neophodne promjene kako bi se napredovalo prema Evropi.

Izvor: Agencije