Hahn: Zapadni Balkan mimo EU-a nema alternativu

Johannes Hahn
Prije pristupanja EU moraju biti riješeni bilateralni konflikti na Balkanu, rekao je Hahn (EPA)

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn poručio je danas u Beču da su vrata EU-a nesumnjivo otvorena za zemlje Zapadnog Balkana i istakao da kandidati moraju prije svega da budu svjesni da bez vladavine prava nema napretka na evropskom putu.

Hahn je, govoreći na bečkom “Joint Vienna institute” (JVI), koji je osnovalo šest međunarodnih organizacija, među kojima je i MMF, kao i austrijska vlada, na tzv.“godišnjem predavanju” na temu “Strategija EU za Zapadni Balkan”, objasnio da, iako neke snage na Zapadnom Balkanu flertuju sa navodnim alternativama evropskom putu, ne postoji alternativa.

Srbija gleda u Rusiju

“Postoje mnogo pogrešna shvatanja o podršci. Građani Srbije, na primjer, vide Rusiju kao najvećeg donatora, ispred Kine i EU-a, ali realnost je da je Unija najveći donator. Samo je Austrija, zemlja iz koje dolazim, četiri puta više investirala u Srbiju nego Rusija. Slične brojke su i u trgovini. Rusija snabdijeva region energentima, ali zapadnobalkanske ekonomije su integrisane u EU. EU je daleko najveći trgovinski partner regiona, i 70 posto stranih direktnih investicija u Zapadni Balkan došle su iz EU-a, dok je udio Rusije svega pet posto”, naglasio je on.

Govoreći o zemljama Zapadnog Balkana koje imaju kandidatski status, Hahn je ocijenio da je Srbija na dobrom putu, ali da, kako je rekao, mora da postavi osnove za napredak u vladavini prava.

Što se Crne Gore tiče, ocijenio je da povratak opozicije u parlament može da pomogne daljem napretku posebno u vladavini prava, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Kontrola medija u Crnoj Gori

On je izrazio posebnu zabrinutost zbog političke kontrole medija i nevladinog sektora u Crnoj Gori, podsjećajući da su sloboda medija i izjašnjavanja osnovna prava u EU.

Istakao je da to što je neka zemlja članica NATO nije garancija za dobijanje “zelenog svjetla” za članstvo u EU, kao što nije dovoljno da neka zemlja bude tretirana kao “sidro stabilnosti u regionu”.

Podsjetio je da se reforme ne sprovode zarad EU-a, već da se radi o širem procesu modernizacije zemalja.

Vlade Zapadnog Balkana, prema njegovim riječima, moraju aktivnije da sprovode reforme u interesu svojih građana.

Ukazao je da EU pokušava da ostvari ekonomsku zajednicu na Zapadnom Balkanu, sa ciljem ukidanja prepreka i poboljšanja saradnje u tom dijelu Evrope.

Izvor: Agencije