Oglasi

Hahn za zatvaranje pregovora s Turskom

Nema indicija da će većina članica Evropske unije podržati službeno zatvaranje pristupnih pregovora s Turskom.
Bilo bi poštenije za Tursku i za EU da krenu novim putem i okončaju pristupne pregovore, kazao je Johannes HahnEPA

Europski povjerenik za proširenje i susjedstvo Johannes Hahn založio se za službeni završetak pristupnih pregovora Europske unije s Turskom.

"Dugoročno bilo bi poštenije za Tursku i za EU da krenu novim putem i okončaju pristupne pregovore", kazao je on za njemački Die Welt.

Inzistiranje na pristupnim pregovorima, koji su otvoreni još od 2005. godine, blokira put onome što Hahn naziva "realističnim, strateškim partnerstvom".

Povjerenik je istaknuo da će na zemljama članicama EU-a biti odluka o tome kojim pravcem krenuti vezano uz odnose s Turskom i pristupne pregovore.

Za sada, međutim, nema indicija da će većina zemalja članica poduprijeti službeno zatvaranje pristupnih pregovora s tom zemljom.

Za nadgradnju carinske unije

Zemlje članice ustvrdile su da su pregovori vezani uz članstvo Turske u EU zapali već duže vrijeme u fazu zastoja i izrazili svoju zabrinutost snažnim nazadovanjem te zemlje kada je riječ o vladavini prava, građanskim pravima i slobodi medija u Turskoj.

Hahn se već dulje vrijeme zalaže za to da se očuva bliska suradnja s Turskom, no da se istodobno definira realistična forma odnosa koja će uzeti u obzir interese obiju strana, kao i realističnije opcije za Tursku.

Hahn je predložio nadograđivanje postojeće carinske unije s Turskom, što je EU odbila u lipnju ove godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.