Hahn: Vučić i Thaci svjesni ograničenja koja nosi ideja razmjene

Johannes Hahn: Svi su jasno rekli da bi svako bilateralno rješenje moralo doprinijeti stabilnosti u regiji, a ne suprotno (Arhiva)

Evropski komesar za proširenje Johanes Hahn kaže da su predsjednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Hashim Thaci, svjesni ograničenja koja nosi ideja o razmjeni teritorija.

“Oni su potpuno svjesni ograničenja koje ta ideja donosi nakon što je izašla u javnost – ne samo u smislu njihovih građana, već i međunarodne zajednice”, rekao je Hahn za Deutsche Welle, na marginama druge Medijske konferencije Evropske unije o zapadnom Balkanu, koja je u ponedjeljak i utorak održana u Skoplju.

Jasno je, naveo je evropski komesar, da svi traže rješenje, “ali svi su jasno rekli da bi svako bilateralno rješenje moralo doprinijeti stabilnosti u regiji, a ne suprotno”.

Hahn je ponovio da je prerano da se priča o spremnosti Evropske komisije da podrži razmjenu teritorija o kojoj su razgovarali Vučić i Thaci, ukoliko bi ona donijela trajno rješenje problema, i istakao da pregovaranje treba prepustiti njima.

Da Makedonci iskoriste priliku

Evropski komesar se osvrnuo i na stanje medija u regiji, rekavši da i dalje nije zadovoljan kad je o tome riječ.

“Vidim neki fokus, ali iskreno bih volio da to ide mnogo brže, stabilnije i obimnije. U tom smislu, važno je da se jednom godišnje sastajemo u regiji i diskutiramo o različitim pitanjima”, istakao je.

Kad je riječ o predstojećem referendumu u Makedoniji o sporazumu između Atine i Skoplja o imenu te bivše jugoslovenske republike, Hahn je ukazao da su sada na redu građani koji moraju donijeti odluku i da bi trebali tu priliku iskoristiti.

“Dobar dogovor je kompromis, gdje svako mora malo dati kako bi dobio više. I smatram da je to konačno postignuto”, zaključio je evropski komesar za proširenje.

Izvor: Agencije