Hahn: Uspostava vlasti u BiH usko povezana s eurointegracijama

Johannes Hahn kaže da je Zapadni Balkan 'dvorište Evropske unije' (EPA)

Povjerenik Europske komisije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn smatra da je uspostava vlasti usko povezana s europskim integracijama Bosne i Hercegovine te je pozvao političke stranke da ubrzaju uspostavu novog saziva vijeća ministara skoro godinu dana nakon održanih izbora.

“Uspostava vlasti u Bosni i Hercegovini od suštinske je važnosti za proces europskih integracija”, naveo je povjerenik Hahn u pisanoj izjavi koja je dostavljena iz Ureda Europske unije u Bosni i Hercegovini, prenosi Hina.

Pri tome je podsjetio kako se i osobno s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine angažirao kako bi ohrabrio provedbu sporazuma kojega su čelnici vodećih nacionalnih stranaka Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović, Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik potpisali 5. kolovoza.

Nema alternative putu u EU

“Od njih očekujem da preuzmu odgovornost i nastave s dijalogom u cilju imenovanja vijeća ministara, bez daljnjeg odlaganja, skoro godinu dana nakon održavanja izbora. Ovo je neophodno kako bi se krenulo dalje nakon mišljenja EK-a o zahtjevu Bosne i Hercegivine za članstvo u EU”, naveo je odlazeći povjerenik.

Hahn je istaknuo da Bosna i Hercegovina zapravo i nema druge alternative od približavanja EU.

“Ne postoji kredibilna alternativa europskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. Trenutačni zastoj potkopava opravdana očekivanja građana Bosne i Hercegovine za naprednu budućnost u svojoj zemlji”, rekao je Hahn.

Jednomjesečni rok iz sporazuma o uspostavi vlasti, koji su Čović, Izetbegović i Dodik potpisali početkom kolovoza, istekao je u četvrtak.

I dalje je sporno prihvaćanje Godišnjeg nacionalnog programa – ANP reformi s NATO-om, čemu se protivi Dodik.

Komšić i Džaferović pisali Hahnu

U međuvremenu je Hahnu, koji je predlagao sastanak s državnim vrhom, stigao odgovor iz ureda predsjedavajućeg bh. Predsjedništva Željka Komšića, u kojem se navodi kako to “ne bi smo biti još jedan sastanak u nizu, koji ne bi rezultirao nastavkom euroatlantskog puta Bosne i Hercegovine i sporazumu o formiranju vlasti”.

Hahnu je dostavljen prijedlog rješenja koji bi, prema mišljenju Komšića i Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda, “predstavljao kompromis između svih političkih partnera u Bosni i Hercegovini”.

Hahna su Komšić i Džaferović zamolili da “pokuša iskoristiti svoj autoritet i utječe na Dodika da prihvati kompromisni prijedlog”.

Oglasio se i Ured visokog predstavnika – OHR međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, koji je, “svjestan važnosti formiranja vlasti na svim nivoima, još jednom pozvao sve političke aktere da se ponovo angažiraju u dijalogu kojim bi se proces doveo do kraja, u skladu s postojećim zakonima i zakonski obvezujućim aranžmanima”.

“OHR podsjeća da se u procesu formiranja vlasti integritet institucija i zakona na državnom nivou mora u potpunosti poštovati”, navedeno je.

Izvor: Al Jazeera i agencije