Hahn: Uniji prijeti gubitak utjecaja na Balkanu

Johannes Hahn kaže da je Zapadni Balkan 'dvorište Evropske unije' (EPA)

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn smatra da Evropskoj uniji, ako ne uputi jasan signal odlukom o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, prijeti gubitak utjecaja na Zapadnom Balkanu.

On je za agenciju APA rekao da se, po ovom pitanju, nada da će razum pobijediti, prenosi Tanjug.

“Ako nakon dva odlaganja jasan signal ne bude upućen danas ili najkasnije na Vijeću Evrope u četvrtak, ne smijemo se čuditi ako na Balkanu više ne budemo imali utjecaja”, upozorio je Hahn.

To, kako podvlači, ne može biti u evropskom interesu.

Hahn je naglasio da se radi o “dvorištu EU-a” i kritizirao pojedine zemlje članice Unije.

Razmišljati o većinskom principu

“Mnogi govore o djelotvornosti u svjetskoj politici, snažnoj Evropi. Međutim, ako ne možemo funkcionirati u naposrednom susjedstvu, ne moramo ni postavljati pitanje za globalnim djelovanjem”, istakao je on.

Francuska se protivi početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i kritizira proces proširenja u cjelini, a Holandija se protivi pregovorima s Albanijom.

“Da bi mogli djelovati proaktivno, a ne samo reagirati na nešto, neophodno je razmišljati o većinskom principu”, kazao je Hahn.

“Ukoliko evropske države u cjelini žele biti međunarodni igrač, onda je prvi izazov da najprije kod kuće riješe svoja pitanja, a kod kuće u ovom slučaju znači Balkan”, naglasio je Hahn.

Izvor: Agencije