Hahn u srijedu predstavlja novi Paket proširenja

Hahn će isti dokument predstaviti i Evropskoj komisiji i javnosti (EPA)

Europski povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn u srijedu će, na izvanrednoj sjednici Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta, predstaviti ovogodišnji Paket proširenja Europske unije.

Nakon toga će isti dokument predstaviti Europskoj komisiji i javnosti.

U EK-u kažu kako i dalje ne mogu službeno potvrditi kada će izvještaji o napretku država u procesu proširenja biti usvojeni i objavljeni.

Riječ je o najznačajnijem dokumentu za države u procesu približavanja EU-u, u kojem EK ocjenjuje napredak, ali i nedostatke na eurointegracijskom putu svih šest pretendendica na članstvo sa zapadnog Balkana te Turske. 

Na temelju tog dokumenta EP usvaja svoje rezolucije o državama zapadnog Balkana, a članice odlučuju o daljnjim koracima u eurointegracijskom procesu tih država.

Otvaranje pregovora sa S. Makedonijom i Albanijom

Prema najavama koje su se tokom prethodnih mjeseci mogle čuti od europskih dužnosnika, očekuje se da EK preporuči početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Očekuje se i da se vidi i kakva će biti procjena EK-a o eventualnom kandidatskom statusu Bosne i Hercegovine, kao i ocjena napretka Srbije u političkim i ekonomskim kriterijima.

Činjenica je da se Paket proširenja ove godine poklopio s europskim izborima, što je uvelike utjecalo na rad i raspored događanja u Bruxellesu, konstatira Tanjug.

Također je činjenica da su pojedine članice i dalje neodlučne kad je riječ o davanju “zelenog svjetla” za novi korak Albanije i Sjeverne Makedonije na putu ka članstvu, ali je i činjenica da predstavljanje Paketa proširenja nikad nije bilo ovako neuobičajeno neizvjesno do posljednjeg trenutka, dodaje beogradska agencija.

Izvor: Agencije