Oglasi

Hahn u Podgorici: Napad na novinarku je napad na državu

Evropski komesar za proširenje poručio je u glavnom gradu Crne Gore da je sloboda izražavanja temeljno pravo dostupno svima.
Hahn je posjetio redakciju 'Vijesti', gdje se sastao s novinarkom Oliverom LakićAnadolija

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, koji boravi u radnoj posjeti Crnoj Gori, poručio je u petak da je sloboda izražavanja temeljno pravo koje je namijenjeno i dostupno svima te da je napad na novinarku dnevnog lista Vijesti Oliveru Lakić napad na reputaciju države Crne Gore.

Lakić, koja je izvještavala o organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, upucana je u nogu u utorak oko 21 sat ispred zgrade u kojoj živi u Podgorici.

Nepoznati napadač ispalio je jedan metak u nju, nakon čega se udaljio, prenosi agencija Anadolija.

Lakić je prevezena u Urgentni centar, gdje joj je ukazana pomoć i gdje je konstatovano da nije životno ugrožena.

U pitanju evropska perspektiva Crne Gore

Hahn je na početku posjete Crnoj Gori posjetio redakciju Vijesti, gdje se sastao s novinarkom Lakić i rukovodstvom i uredništvom tog lista.

Ocijenio je da je napadom na novinarku Vijesti nanesena velika šteta ugledu Crne Gore, u koju je došao povodom proslave Dana Evrope.

"Proslava ovog datuma u sjenci je događaja kojem smo svjedočili prije nekoliko dana, koji je predstavljao napad na medijske slobode, slobodu izražavanja, koja je centralna vrijednost Evropske unije. To je nešto što smatramo neprihvatljivim", izjavio je Han.

Dodao je da napad na Lakić predstavlja i napad na reputaciju države, naglasivši da slučaj mora biti ispitan, a da bez adekvatnog zalaganja i razrješenja slučaja ne može biti evropske perspektive za Crnu Goru.

Izjavio je da očekuje temeljitu istragu, kao i da se počinioci pronađu, ali i njihovi nalogodavci, te da se izvedu pred sud i da im se pravično sudi.

Na vrhu agende Unije

"Nije bitno je li riječ o 'sitnoj' ili 'krupnoj ribi'. Riječ je o nečemu o čemu nema pregovaranja, riječ je o EU-u i pravu svakog pojedinca, ne samo novinara. Riječ je o slobodi izražavanja", naglasio je Hahn.

Rekao je da će o slučaju napada na Lakić razgovarati i tokom susreta s crnogorskim premijerom Duškom Markovićem.

"Uvjeravam vas da neću prestati govoriti o ovome. Ovaj slučaj na vrhu je naše agende u odnosima s Crnom Gorom. Niko nas ne može uvjeriti da je situacija dobra ako to nije tako. Gledamo suštinu i gledamo listu postignutih rezultata, ne samo jesu li usvojeni adekvatni zakoni nego i jesu li oni provedeni", zaključio je Hahn.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.