Hahn u Makedoniji: Institucije se moraju odblokirati

U Skoplju traju pojedinačni razgovori parlamentarnih stranaka sa evropskim komesarom za proširenje Johannesom Hahnom o načinu rješavanja političke krize u Makedoniji.

Predsjednik SDSM-a Zoran Zaev je naveo da su evropski komesar i evropski zastupnici poslali vrlo pozitivne poruke.

“Spremni su nakon uspješne reforme i reformskih procesa ozbiljno pristupiti Makedoniji, otvarajući poglavlja 23 i 24, kako bi ubrzali procese, da ohrabre tih 75 posto građana koji još vjeruju u evropsku perspektivu Makedonije. To je samo jedan dodatni razlog za nas političare da donosimo brze odluke koje će biti dovoljno hrabre i u interesu svih građana“, kazao je on.

Hahn je stigao danas u Skoplje, gdje je ponovio stav EU-a da se rezultati izbora u Makedoniji moraju poštovati, a demokratski procesi formiranja vlasti nastaviti.

“Predstavnici političkih stranaka, koji su razgovarali sa komesarom Hahnom, kažu da su njihove poruke jasne i nedvosmislene, da se politička kriza mora što prije riješiti i institucije odblokirati. Poruke komserara Hahna su da Sobranje treba da nastavi svoj rad i da se poštuje većina u Sobranju. Hahn se  susreo sa predstavnicima albanskih stranaka u parlamentu, liderom SDSM-a, Zoranom Zaevom i liderom VMRO-DPMNE-a Nikolom Gruevskim. Đorge Ivanov je odbio da se sastane sa Hahnom”, izvijestila je Al Jazeerina reporterka Maja Blaževska Evrosimoska.

Zajedno s Hahnom u Skoplje došli su i zastupnici Evropskog parlamenta Eduard Kukan, Ivo Vajgl i Knut Fleckenstein.

U makedonskom Sobranju je održan koordinacijski sastanak parlamentarnih stranaka o nastavku konstituirajuće sjednice parlamenta, prekinute krajem prošle godine.

Predstavnici stranaka su trebali dogovoriti sastav Povjerenstva za izbor i imenovanja, koje predlaže kandidata za predsjednika Sobranja.

Inicijativu za nastavak konstituirajuće sjednice podnio je Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) kako bi bio izabran novi predsjednik parlamenta, a postizborni proces odblokiran.  

Različita očekivanja stranaka

Političke stranke u Makedoniji su imale različita očekivanja od dolaska “briselskog kvarteta”, a jedino zajedničko im je bilo to što su vjerovali da će posjeta deblokirati višegodišnju političku krizu, koja se posebno zakomplicirala nakon izvanrednih parlamentarnih izbora krajem prošle godine.

Donedavno vladajuća stranka VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, očekivala je da europska četvorica osude zajedničku platformu albanskih stranaka. Riječ je o deklaraciji koju su albanske stranke iz Makedonije potpisale uz posredovanje premijera Albanije Edija Rame za koju dio političara u Skoplju smatra da ugrožava suverenitet i unitarnost države.

Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) Zorana Zaeva naveo je ranije da će oni samo ponoviti ranije izrečene stavove Europske komisije o mirnoj predaji vlasti.

Vodeća albanska stranka, Demokratska unija za integracije (DUI) Alija Ahmetija smatra da Hahn s europskim zastupnicima treba izvršiti pritisak na predsjednika Ðorga Ivanova da promijeni odluku i omogući konstituiranje Sobranja i vlade.

I albanski pokret BESA dolazak Hahna u Skoplje i susret s političkim čelnicima ocjenjuje kao novi pokušaj Europske unije da pomogne Makedoniji u izlasku iz višegodišnje političke krize. 

DUI i BESA su podržale SDSM u formiranju vlade, ali je Ivanov odbio mandat dati Zaevu jer smatra da je neprihvatljiva albanska platforma, čiji zahtjevi navodno dijele Makedoniju. 

Ne očekuje se ništa novo

Nekoliko dana prije posjeta Skoplju, Hahn je poručio da Bruxelles očekuje mirnu i demokratsku promjenu vlasti u Makedoniji, istaknuvši da od toga ovisi europska perspektiva države i provedba neophodnih reformi.

Stručnjaci, međutim, smatraju da Hahnov posjet neće donijeti ništa novo. Dokument za izlazak iz političke krize VMRO-DPMNE je ponudio SDSM-u, ali ga je ta stranka odbila.

Sveučilišni profesor Nikola Dujovski smatra da političke stranke neće postići sporazum, ali očekuje jasnu poruku Hahna.

“Ono što očekujem jeste da povjerenik Hahn još jednom, jasno i nedvosmisleno, ponovi stav Bruxellesa da se očekuje demokratska promjena vlasti u Makedoniji”, rekao je Dujovski za Tanjug.

Prema njegovim riječima, vrlo je važno potaknuti građane da svi polako postanu svjesni da je formirana nova parlamentarna većina, koja može postati i operativna.

“Od Ivanova ne očekujem apsolutno ništa. On je u prošlosti pokazao da nije predsjednik svih građana i ne treba očekivati da će promijeniti svoju odluku. Njegov stav je jasan”, kazao je Dujovski, koji smatra da bi novi izvanredni izbori bili pogrešni.

SDSM i albanske stranke, koje su podržale formiranje vlade, trebaju ubrzati proces konstituiranja parlamenta, smatra Dujovski. Po njemu, to bi suzilo prostor za djelovanje predsjednika Ivanova i stranke VMRO-DPMNE.

U najavi Hahnovog posjeta Skoplju navodi se kako će europska četvorica makedonskim političkim predstavnicima ponoviti stav Bruxellesa kada je u pitanju rješavanje krize u Makedoniji.

“Ponovit će čvrstu poziciju EU koja se odnosi na poštovanje rezultata izbora i omogućavanje nastavka demokratskog procesa kako bi se brzo formirala reformski orijentirana vlada”, navodi se u priopćenju Europske komisije.

EU je od početka političke i institucionalne krize u Makedoniji, izazvane blokadom formiranja nove vlade, upozoravala na neophodnost poštovanja osnovnih principa demokracije, vladavine prava, kao i kriterija koje Makedonija kao kandidat za članstvo u EU i NATO mora poštovati.

Mogherini: Ne igrajte se vatrom

I šefica europske diplomacije Federica Mogherini je početkom ožujka, tokom posjeta regiji, također upozorila “na vatru koja bi od političkog mogla zapaliti i međuetničke sukobe u Makedoniji, ali i regiji”.

“Ne igrajte se vatrom, ne pretvarajte ovu situaciju u međuetnički sukob koji bi mogao uništiti državu, ali i preliti se preko granica”, upozorila je Mogherini tokom posjeta Skoplju.

Osim EU, predsjednika Ivanova su pozvali i SAD, ali i NATO da poštuje volju uspostavljene većine u parlamentu i u interesu građana Makedonije preispita svoju odluku da Zaevu ne dodijeli mandat za sastav nove vlade.

Uoči dolaska Hahna, inicijativa “Za zajedničku Makedoniju” pozvala je putem Facebooka na masovne prosvjede 200.000 ljudi.

“Za Hahna i njegove prijatelje neka nas izađe 200.000 na ulicu kako bi nas vidjeli. Neka nas lijepo vide i zapamte dan kada su došli u Makedoniju”, navedeno je na Facebook stranici inicijative.

Inicijativa “Za zajedničku Makedoniju” u proteklim je tjednima organizirala prosvjede diljem zemlje, protiveći se davanju mandata za sastav vlade Zoranu Zaevu, lideru opozicije.

Izvor: Al Jazeera i agencije