Hahn u BiH: Prestanite s nacionalizmom i praznim obećanjima

Evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn izjavio je u Sarajevu da su bh. političari od njega tražili povlašteni status za Bosnu i Hercegovinu kako bi ta država osigurala kandidatski status za Evropsku uniju.

Hahn je rekao da to nije njegov posao, te da je na političarima u Bosni i Hercegovini da pronađu političko rješenje.

Ako Bosna i Hercegovina ne dostavi odgovore na Upitnik Evropske komisije na vrijeme, kasnit će i odgovori Komisije, dodao je evropski komesar.

‘Status kandidata nije besplatan doručak’

“Moja je želja da to bude što prije. Dosad nismo ništa dobili osim obećanja, a sada očekujemo konkretne rezultate. Također, očekujemo i usvajanje zakona o akcizama i strategije za ruralni razvoj”, rekao je Hahn.

“Status kandidata nije besplatan ručak. Morate raditi zajedno na izgradnji povjerenja da bi Bosna i Hercegovina bila jedna zemlja koja može ostvariti i donijeti rezultate. Krajnje je vrijeme da se ispune stvari koje su usaglašene. Bojim se da će prilika nestati iako to niko ne želi”, rekao je Hahn.

On je komentarisao i izjavu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića o mogućoj blokadi evropskog puta zbog presude Haškog tribunala u predmetu “Prlić i ostali”.

Kazao je da su evropske vrijednosti jako važne za buduće korake ka EU-u i da one podrazumijevaju poštivanje odluka sudova.

“Bez tog temeljnog razumijevanja nema napretka. Kao političar, evropski političar, ja ne komentarišem presude sudova i savjetujem drugim političarima da ih ni oni ne komentarišu”, kazao je Hahn.

Hahn je ranije kazao da su Evropska komisija i zemlje članice duboko zabrinute dosadašnjim nedostatkom napretka u provedbi neophodnih reformi u 2017. u Bosni i Hercegovini.

“Iako je Evropska unija posvećenija više nego ikada pružanju podrške Bosni i Hercegovini na njenom putu EU-integracija, čini se da se čelnici na vlasti i u opoziciji više bave uobičajenim nacionalističkim temama i pričama o ‘krizi’ umjesto da se fokusiraju na pravi posao pred njima”, rekao je Hahn uoči posjete Bosni i Hercegovini, navode iz Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolija.

“Na sastancima s predstavnicima vlasti naglasit ću da Komisija očekuje da će izabrano vodstvo Bosne i Hercegovine ispuniti ono na šta su se obavezali Izjavom iz februara 2015. Jedini način za napredovanje u procesu EU-integracija jest postizanje konkretnih rezultata u provođenju reformi. To uključuje i mjere predviđene Reformskom agendom, otvaranje novih radnih mjesta, ojačavanje vladavine prava, te unapređenje kvaliteta i učinkovitosti javne uprave. To također uključuje usvajanje neophodnih strategija na nivou cijele zemlje, naprimjer, u sektoru poljoprivrede, kako bi imala koristi od značajne finansijske pomoći EU-a. Ovo će više pomoći zemlji da se približi Evropskoj uniji nego što će to učiniti retorika podjela, a prije svega će biti od direktne koristi građanima Bosne i Hercegovine.”

Hahn je tokom posjete Sarajevu izjavio da je potrebno da Bosna i Hercegovina što prije dostavi odgovore na Upitnik Evropske komisije.

Evropski komesar sastao se s predsjedavajućim Predsjedništva Bosne i Hercegovine Draganom Čovićem te članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakirom Izetbegovićem. U ime člana Predsjedništva Mladena Ivanića sastanku je prisustvovala savjetnica Marija Milić.

‘Dali smo milione na vladavinu prava, očekujemo rezultate’

Održan je i sastanak s vođama političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, kojem su prisustvovali Bakir Izetbegović (SDA), Dragan Čović (HDZBiH), Ilija Cvitanović (HDZ 1990), Fahrudin Radončić (SBBBiH), Nermin Nikšić (SDPBiH), Željko Komšić (DF), Sefer Halilović (BPS), Milorad Dodik (SNSD), Dragan Čavić (NDP), Vukota Govedarica (SDS), Branislav Borenović (PDP), Petar Đokić (Socijalistička partija).

Evropski komesar otvorio je i novu zgradu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, čiju je izgradnju finansirala Evropska unija.

“EU je za 15 godina osigurala više od 50 miliona eura s ciljem jačanja vladavine prava u Bosni i Hercegovini, a sada očekuje jasne rezultate”, kazao je Hahn, prenosi Hina.

Vršiteljica dužnosti glavne bh. tužiteljice Gordana Tadić kazala je da su u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine svjesni svega što se od njih očekuje, dodajući da u proteklim godinama nisu imali odgovarajuće uvjete za rad, što se sada promijenilo.

“Svjesni smo naših obaveza, nastavit ćemo borbu protiv organiziranog kriminala, terorizma i ratnih zločina”, rekla je Tadić.

Upitnik Evropske komisije

Evropski komesar ranije je istakao važnost usvajanja zakona o akcizama kako bi se pokrenula izgradnja autoputeva te usvajanja strategije za ruralni razvoj.

“Zadovoljstvo mi je čuti da cijeli niz vrlo važnih mjera koje su preostale ne samo da je pripremljen nego je pred okončanjem. Najvažnija od njih trenutno je dostavljanje odgovora na Upitnik”, rekao je Hahn nakon sastanka s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, prenosi Fena.

Zvizdić je informisao evropskog komesara i o trenutnoj situaciji u vezi sa setom zakona o akcizama, te o strategijama ruralnog razvoja i energetike.

“Očekujemo da će komesar Hahn na sastanku s liderima političkih partija istaći važnost usvajanja ovih strategija kako bismo ih mogli usvojiti u naredne dvije sedmice, jer je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine spremno usvojiti strategije kojima bi do kraja godine bilo omogućen pristup za više od 50 miliona eura u oblasti poljoprivrede, što bi bilo izuzetno važno za Bosnu i Hercegovinu”, rekao je Zvizdić, prenosi Anadolija.

Istakao je da su s Hahnom razgovarali i o daljnjim projektima vezanim za jedinstvenu ekonomsku regiju.

“U tom smislu, Bosna i Hercegovina je jako zainteresovana da bude dio svih procesa koji će omogućiti brži protok robe, ljudi i kapitala i omogućiti kvalitetniju ekonomsku razmjenu unutar zemalja zapadnog Balkana, ali i regije s EU-om. Ja sam svakako, iako to nije nadležnost komesara, podvukao i važnost aktiviranja MAP-a, jer smatramo da bi ono povećalo nivo sigurnosti i stabilnosti i u Bosni i Hercegovini i u regiji, a to je ključni element za ukupnu ekonomsku, društvenu i političku stabilnost”, poručio je Zvizdić.

Ruralni razvoj i akcize

Kako je kazao, namjera je da u novoj strategiji EU-a, koja će biti objavljena u februaru, Bosna i Hercegovina bude tretirana kao zemlja koja je uskladila dinamiku evropskih integracija s dinamikom drugih zemalja i koja će biti uključena u sljedeće proširenje EU-a na zapadni Balkan.

Hahn se složio sa Zvizdićem da je jedna od važnih mjera usvajanje važnih strategija koje su preostale, a to je i strategija u sektoru ruralnog razvoja.

“Usvajanje takve strategije nije samo stvar papirologije nego svrha jednog takvog dokumenta jest da omogući odgovornim zvaničnicima da znaju neke svoje strateške pravce, gdje će raditi u oblasti ruralnog razvoja, kako će proširivati ovaj sektor, kako će proširivati proizvodne kapacitete, omogućavati daljnji izvoz na tržište EU-a i slična pitanja. Nepostojanje ovakvih strateških dokumenata ne podrazumijeva samo izostanak evropskih fondova i sredstava nego građanima uskraćujete i prilike i mogućnosti za nova radna mjesta i zapošljavanja. Stoga mogu iskoristiti da apelujem na sve odgovorne da ovu priliku iskoriste i usvoje strategije”, poručio je Hahn, javlja Anadolija. 

Dodao je da isto važi i za usvajanje seta zakona o akcizama, što je, kako je kazao, odluka koju je ova zemlja donijela kako bi finansirala gradnju mreže autoputeva u Bosni i Hercegovini.

“Ne moram ni objašnjavati koliko je infrastruktura važna za privredu bilo koje zemlje u svijetu. Sve se svodi na implementaciju. Nastavite raditi na onome što radite. Svrha svega jesu interesi građana. Kao i obično, ostajem optimist i izražavam nadu da će se odgovarajuće odluke donijeti što je prije moguće”, izjavio je Hahn.

Odgovori do kraja godine

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić rekao je da je informisao Hahna o nekoliko bitnih procesa koji se nalaze u različitim fazama realizacije, prije svega o Upitniku Evropske komisije i dosadašnjem stepenu realizacije odgovora iz Upitnika.

“Najvjerovatnije ćemo, ako ne dođe do bilo kakvih bezrazložnih političkih blokada, taj posao završiti do kraja ove godine, plus-minus sedam ili deset dana”, naveo je Zvizdić.

Kazao je da je otprilike 85 posto odgovora iz Upitnika već prevedeno, a da je više od 96 posto odgovora dogovoreno i ide u prijevod.

“Otprilike jedan ili dva posto odgovora završit ćemo u drugim nivoima tijela Mehanizma koordinacije”, kazao je on.

Hahn je zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini počeo susretom s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, ministrom finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslavom Bevandom i ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirkom Šarovićem, s kojima je razgovarao o reformama i procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

Izvor: Agencije