Hahn: Sve zemlje zapadnog Balkana ima perspektivu članstva u EU

Johannes Hahn je kazao da je na sastanku u Beču bilo riječi o formiranju regionalne ekonomske oblasti (AP)

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn izjavio je u ponedjeljak da svih šest zemalja zapadnog Balkana ima perspektivu članstva u Evropskoj uniji, ali da nije verovatno da će one zajedno pristupiti Uniji.

Posle radnog doručka koji je za premijere pet zapadnobalkanskih zemalja i dvoje evropskih komesara u Beču priredio austrijski kancelar Sebastian Kurz, on je na zajedničkoj konferenciji za novinare ukazao na važnost posvećenosti Brisela proširenju Unije na zapadni Balkan.

“Primanje zemalja u članstvo odvija se prema zaslugama i nije verovatno da će zemlje zapadnog Balkana ući u EU istovremeno, ali važno je da postoji perspektiva članstva za svih šest zemalja”, kazao je Hahn.

Integracija u jedinstveno evropsko

On je zahvalio Austriji što je proširenje na zapadni Balkan postavila kao jedan od ključnih prioriteta svog predsedavanja Unijom i ocenio da je ovaj skup “još jedan dokaz te veoma snažne posvećenosti”.

Hahn je kazao da je na sastanku u Beču bilo reči o formiranju regionalne ekonomske oblasti i ocenio da je to prvi korak u integraciji u jedinstveno evropsko tržište.

Važno je povećati obim trgovinske razmene unutar regiona, naveo je evropski komesar i dodao da “obećava” to što je 2017. godine u odnosu na 2016. godinu prvi put došlo do njenog blagog povećanja.

Veća trgovinska razmjena u regionu

Hahn je rekao da je u poslednjih 10 godina udvostručena trgovinska razmena između EU-a i šest zapadnobalkanskih zemalja i da to ukazuje koliko potencijala ima u regionu, ali da je potrebno poboljšati saradnju medju državama kako bi taj potencijal bio iskorišćen.

Na radnom doručku su bili i premijeri Srbije, Kosova, Albanije i Crne Gore – Ana Brnabić, Ramush Haradinaj, Edi Rama i Duško Marković, predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Maria Gabriel.

Makedonski premijer Zoran Zaev otkazao je učešće zbog aktuelne političke situacije u zemlji.

Izvor: Agencije