Hahn: Rješenje za Kosovo po međunarodnom pravu

Johannes Hahn
Johannse Hahn nije odgovorio na pitanje kada očekuje konačni dogovor Srbije i Kosova (AP)

Europski povjerenik za pregovore o proširenju Johannes Hahn smatra da dugoročno rješenje za normaliziranje odnosa između Srbije i Kosova podrazumijeva održivo i realistično rješenje zasnovano na međunarodnom pravu.

“Idući korak je podizanje normalizacije na sveobuhvatnu razinu, a na dvjema stranama je da, uz pomoć [visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije] Federice Mogherini, definiraju sadržaj pravnoobvezujućeg sporazuma”, rekao je on za Tanjug.

Po njemu, dosadašnji tok dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje šefice europske diplomacije, doveo je do značajnog normaliziranja odnosa dvije strane.

“Predsjednici [Kosova i Srbije] Hashim Thaci i Aleksandar Vučić su u srpnju 2017. godine, kroz dijalog kome posreduje visoka predstavnica Federica Mogherini, počeli rad na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa u formi pravnoobvezujućeg sporazuma. Tokom godina dijalog je doveo do značajne normalizacije odnose između Beograda i Prištine, a idući korak je da se ta normalizacija dovede na sveobuhvatnu razinu”, objašnjava Hahn.

Ne dikutirati preko medija

Ponovio je da će od sveobuhvatne normalizacije odnosa dobrobit imati i Srbija, i Kosovo te da će to biti od vitalnog interesa za nastavak njihovog europskog puta.

Proširenje ostaje ključna stavkaKomentirajući medijske špekulacije da je u rješavanju kosovskog pitanja “u igri” i moguća zamjena teritorija, Hahn ne vjeruje da strane u dijalogu žele o svojoj pregovaračkoj strategiji diskutiraju preko medija.

“Dijalog o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, kome posreduje EU, za cilj ima promociju održive suradnje između dvije strane, pomoć u ostvarenju napretka na putu ka EU i poboljšanje života ljudi. To je ono što se računa. Dugoročno rješenje podrazumijeva održivo i realistično rješenje zasnovano na međunarodnom pravu”, zaključio je Hahn.

Prema njegovim riječima, EU u okviru dijaloga očekuje da se dogovor o zajednici opština sa srpskom većinom “u potpunosti primijeni bez odlaganja”.

“Dogovor predviđa da se nacrt statuta asocijacije, odnosno zajednice, izradi za četiri mjeseca od početka rada na nacrtu. Premijer Kosova [Ramush Haradinaj] dao je mandat upravljačkom timu da počne rad na nacrtu 4. travnja, što znači rok do 4. kolovoza”, podsjeća Hahn.

Za summit EU – zapadni Balkan smatra da će biti “još jedna povijesna odrednica” u odnosima Unije i balkanskih država.

“Cilj summita je da unese novu energiju u odnose EU-a i zapadnog Balkana. Summit će potvrditi europsku perspektivu zapadnog Balkana i fokusirati se na program povezivanja. Bolje povezivanje, koje obuhvaća ceste, željeznicu, energetske mreže, ali i digitalno tržište, ekonomsku integraciju, kao i međuljudske kontakte, ključ je za ostvarivanje punog ekonomskog potencijala regije”, kaže Hahn.

Proširenje ostaje ključna stavka

Tokom summita će Europska komisija, po Hahnovim najavama, predstaviti obiman financijski paket, koji će podržati ključne projekte u području povezivanja na zapadnom Balkanu, ojačati regionalnu suradnju i pomoći da se zapadni Balkan još čvršće veže za EU.

“Summit u Sofiji će jasan fokus imati na projektima od zajedničkog interesa u području sigurnosti i povezivanja. Nadam se da će ostaviti povijesni trag, pokazujući pojačani angažman EU-a u regiji. Očekujem i da će zemlje zapadnog Balkana iskoristiti povijesnu priliku i trenutak stvoren novom Strategijom o zapadnom Balkanu te isporučiti reforme neophodne za integraciju regije u Europu”, kaže Hahn.

Poručio je kako “proširenje ostaje ključno u odnosima EU-a prema zapadnom Balkanu”.

Izvor: Agencije