Hahn razočaran odlukom o neotvaranju pregovora s Albanijom i S. Makedonijom

'Odbijanje priznanja dokazanog napretka imat će negativne posljedice, uključujući i rizik od destabilizacije Zapadnog Balkana', napisao je Hahn (EPA)

Johannes Hahn, komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju, u petak je na Twitteru objavio da je razočaran što Vijeće za opće poslove Evropske unije nije ispunilo opredjeljenje evropskog bloka za otvaranje pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, prenosi Anadolija.

“Ovo je ekstremno razočarenje. EU sada mora objasniti koliko je ozbiljna njena posvećenost integraciji Zapadnog Balkana. Ovo nije trenutak za slavlje za EU. Odbijanje priznanja dokazanog napretka imat će negativne posljedice, uključujući i rizik od destabilizacije Zapadnog Balkana, uz puni utjecaj EU-a. Naša je odgovornost sada stati uz zemlje čiji su građani s pravom razočarani do srži i nastavit ću činiti sve što je u mojoj moći da ih podržim. Integracija Zapadnog Balkana u EU ostaje naša važna strateška politika, i to u obostranom interesu”, napisao je, između ostalog, Hahn.

Zemlje očekivale zeleno svjetlo

Vijeće za opće poslove, koje čine ministri za vanjske ili evropske poslove zemalja članica, na sastanku u Luxembourgu razgovaralo je o prijedlogu da se sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom otvore pregovori o pristupanju.

Čelnici Evropske unije prekinuli su rano jutros razgovore bez sporazuma o tome da se pokrenu ti pregovori o članstvu u Uniji, a dogovoreno je da se odluka o tome donese do kraja oktobra, objavio je Tanjug.

Dvije zemlje očekivale su da na samitu dobiju zeleno svjetlo za početak pregovora o pridruživanju Uniji, ali je Evropska komisija insistirala na tome da budu ispunjeni svi kriteriji, prenosi AP.

Izvor: Agencije