Hahn: Predsjednik Makedonije bi se trebao ponašati odgovorno

Zoran Zaev, Đorge Ivanov
Đorge Ivanov demantira Zorana Zaeva, kaže da se protivi sporazumu i da neće podlegnuti pritiscima, ucjenama i prijetnjama (EPA)

Evropski povjerenik za proširenje Johannes Hahn izjavio je da bi se predsjednik Makedonije Ðorge Ivanov trebao ponašati odgovorno prema sporazumu Skoplja i Atene o imenu Makedonije.

“Nije pristojno od predsjednikovog Ureda da odbije razgovarati s premijerom i ministrom vanjskih poslova kako bi dobio informacije iz prve ruke. Premijeri i ministri vanjskih poslova poštovali su Ustav i mogu samo inzistirati da predsjednik preuzme odgovornost. Ne radi se o slaganju s nečim, ali u demokraciji morate očekivati da slušate jedan drugog i razgovarate i ne bi trebalo zaboraviti da je šef države na jedan način uzor mnogim ljudima u zemlji”, rekao je on za agenciju MIA, kako prenosi Tanjug.

Hahn je kazao da predsjednik ima određenu poziciju, a stoga i odgovornost, te da bi svakako trebao biti svjestan toga, jer inače šteti Uredu predsjednika.

Ivanov je rekao kako neće potpisati sporazum o imenu koji je postignut s Grčkom, uz obrazloženje da je štetan po državu, prenijele su agencije.

Napustio sastanak nakon dva minuta

On je u televizijskom obraćanju kazao kako se dogovorom premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Alexisa Tsiprasa, odustalo od stava Makedonije da neće mijenjati Ustav i kako ne prihvaća uvjete da se ime upotrebljava za sve namjene i prilike.

Predsjednik Makedonije je rekao kako je sporazum štetan, da krši Ustav i zakone, da je nedostojanstven i da je dogovoren na netransparentan način, prenijela je agencija MIA.

“Neću legalizirati politički nelegalna djela”, kazao je Ivanov.

Ranije u srijedu Ivanov je, nakon samo dvije minute, prekinuo sastanak s premijerom Zaevom i ministrom vanjskih poslova Nikolom Dimitrovom, koji su mu trebali dati informacije o sporazumu dogovorenim s grčkim premijerom.

Ured predsjednika je priopćio da je Ivanov nakon dvije minute ustao i napustio sastanak, bez želje da dozna više o sadržaju tog sporazuma.

Ivanov se svo vrijeme protivio načinu na koji je postignut dogovor s Grčkom.

On smatra da novo ime Makedonije treba biti u okviru aktualnog Ustava te države.

Usmeno dogovoreni sporazum između Tsiprasa i Zaeva ocijenjen je povijesnim, a dogovor su pozdravili najviši dužnosnici Europske unije i SAD-a.

Vlada: O budućnosti odlučuju građani

Dogovoreno je da novo ime bude “Republika Sjeverna Makedonija”, što je za makedonsku oporbu i predsjednika Ivanova neprihvatljivo.

Nakon odluke Ivanova da ne podrži sporazum s Grčkom, Vlada u Skoplju je priopćila da građani, a ne predsjednik Ivanov, odlučuju o budućnosti Makedonije.

Vlada je priopćila da žali zbog činjenice da predsjednik Ivanov nije uspio prevazići svoje slabosti i uvidjeti perspektive koje se otvaraju za zemlju nakon sporazuma između Skoplja i Atene o novom nazivu zemlje.

Priopćenje Vlade je uslijedilo nakon obraćanja javnosti predsjednika Ivanova.

Vlada je navela da Ivanov nema osjećaj odgovornosti te da se koristi manipulacijama, čime nanosi štetu zemlji i njezinim građanima i izravno radi protiv jačanja makedonskog identiteta, prenijela je MIA.

“Ivanov nije posvećen nalaženju rješenja i ne ulaže napore u pravcu integracije Makedonije u EU i NATO, što predstavlja najviši nacionalni prioritet za građane. Umjesto da koči budućnost Makedonije i gura zemlju u izolaciju, za Ivanova bi bilo najbolje da se povuče iz politike. Mi odlučujemo sami o sebi, i to su konačno priznali svi susjedi, Grčka i međunarodna zajednica. Taj sporazum potvrđuje i jača makedonski etnički i kulturni identitet jednom zauvijek”, navodi se u priopćenju Vlade.

Grčki premijer je ocijenio da je ključno pitanje hoće li Vlada u Skoplju uspjeti ispuniti uvjete koji su dogovoreni.

Protesti opozicije u Skoplju

Kako kaže Tsipras, Grčka je kroz sporazum okončala pokušaj krađe povijesti time što dogovor ne prepoznaje makedonsku naciju, već samo pravo na samoopredjeljenje, ali ujedno ukazujući poštovanje za identitet stvoren u Makedoniji.

Naglasio je da će obje strane potpisati dogovor samo ukoliko bude ratificiran u obje zemlje.

Ispred makedonskog Sobranja u Skoplju u srijedu navečer je održan prosvjed nekoliko udruga protiv dogovora o promjeni imena te zemlje u “Republika Sjeverna Makedonija”.

Okupljeni građani blokirali su bulevar “11. oktobar”, a za promet su bile zatvorene i okolne ulice, dok su zgradu Sobranja štitile jake policijske snage, javila je agencija MIA.

Kako je prenio portal Plusinfo, tijekom prosvjeda je prema policiji bačen “Molotovljev koktel”, koji se nije zapalio, kao i više boca, a odjeknula je i šok bomba.

Prosvjednici su bacali i druge predmete u pravcu policije, gorjele su navijačke baklje, skandiralo se “Makedonija, Makedonija” i uzvikivane su uvredljive poruke protiv Vlade.

Izvor: Agencije