Hahn: Ova godina ključna za zapadni Balkan

Johannes Hahn
Johannes Hahn je pozvao na jačanje napora u poljima gdje progres treba tek biti ostvaren (EPA)

Eurposki povjerenik za proširenje i susjedsku politiku Johannes Hahn poručio je da će ova godina biti ključna za zemlje zapadnog Balkana.

On je na Twitteru ocijenio da je protekla godina bila puna izazova te da se želi zahvaliti partnerima u bližem i daljem susjedstvu za posvećenu suradnju kroz 2017. godinu.

“Budimo ponosni na zajednička dostignuća i pojačajmo napore u poljima gdje progres treba tek biti ostvaren”, poručio je Hahn, kako prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, 2018. godina će biti ključna za zapadni Balkan, kao i prilika za još bližu suradnju sa svim partnerima u zajedničkim izazovima.

“Svim partnerima, političarima i građanima želim mirnu i sretnu Novu godinu. Oblikujmo budućnost zajedno za našu omladinu”, naveo je Hahn.

Prijem 2025. godine ambiciozan cilj

Hahn je prije nekoliko dana rekao da smatra kako je 2025. godina kao datum za mogući prijem pojedinih kandidata sa Balkana realan, ali ambiciozan cilj.

“Predsjednik Europske komisije [Jean-Claude Juncker] je naveo za pojedine kandidate 2025. godinu kao mogući datum pristupanja. To je realno, iako ambiciozno”, rekao je Hahn za bečki dnevnik Kurier.

Kada je riječ o budućnosti Europske unije, on je podsjetio kako je EK-a predstavila pet opcija za reformu Unije i izrazio nadu da će se postići dogovor oko jedne središnje pozicije.

“Temelj će biti – koncentracija na velike, globalno relevantne teme i prepuštanje drugih tema nacionalnim državama”, objasnio je Hahn.

Izvor: Agencije