Hahn: Odmah povući odluku o taksama na robu iz Srbije i BiH

Prije Johannesa Hahna, i Federica Mogherini je pozvala na ukidanje odluke Vlade Kosova (EPA)

Europski povjerenik za pregovore o proširenju Johannes Hahn ocijenio je da odluka vlasti Kosova o uvođenju visokih carina na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine krši Srednjoeuropski sporazum o slobodnoj trgovini – CEFTA, ali i principe regionalne slobodne trgovine.

“Taj akt mora odmah biti povučen”, poručio je Hahn, navodeći kako je taj čin štetan i za potrošače i kompanije na Kosovu.

Na svom Twitter nalogu je podržao “jasno” priopćenje šefice europske diplomacije Federice Mogherini, koja je također osudila odluku Vlade Kosova da za 100o posto podigne takse na robu koja se uvozi iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Hahn je ocijenio da Kosovo, koje trenutno predsjedava CEFTA-om, ima posebnu odgovornost.

“Uskoro ću na sastanak CEFTA-e u Prištinu i očekujem da se ovo do tada riješi”, poručio je Hahn.

Reakcija Mogherini

I Mogherini je pozvala vlasti Kosova da odmah ukinu sporne odluke, navodeći kako to nije samo povreda sporazuma CEFTA, nego i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU-a i Kosova.

Europska komisija u najkraćem roku očekuje odgovor EU-a na odluku Vlade Kosova da podigne takse na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine za 100 posto, rečeno je prethodno u službenim izvorima u Bruxellesu.

EU je već početkom mjeseca zatražio od vlasti Kosova da hitno objasne odluku o povećanju taksi od tadašnjih 10 posto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

No, odgovora nije bilo, podsjeća Tanjug.

Vučić i Dačić najavili kontramjere

Reagirali su brojni dužnosnici u Srbiji, a predsjednik države Aleksandar Vučić sazvao je sjednicu Saveta za nacionalnu sigurnost te najavio “raznovrsne mere, kako bi obavestili svijet o merama Prištine i kako bi Srbi na Kosovu bili zaštićeni”.

Prema njegovim riječima, u regiji se “rane leče pomirenjem, a za to je garant slobodan protok ljudi i roba”.

Zbog toga mu je “zabrana trgovine neočekivana”.

“Molim vas, povucite odluku, da sednemo da razgovaramo, moramo da postignemo dogovor i kompromis. Sa nama morate da se dogovorite, neće vam pomoći ni Amerikanci, neće vam to doneti na tacni”, rekao je Vučić.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da odluka Kosova predstavlja “akt neprijateljstva” i da Srbija očekuje reakciju međunarodne zajednice.

“Imamo pred sobom spisak mogućih kontramera, ali sve one imaju određene rizike i bilo bi dobro da ne dođe do njih”, rekao je Dačić.

Haradinaj: Nemamo mnogo izbora

Vlada Kosova donijela je prethodno odluku o uvođenju 100-postotne carine na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije.

U obrazloženju odluke navodi se da se “Srbija intenzivno zalaže protiv države Kosovo, ne poštuje sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA i dogovore postignute u Bruxellesu”.

Premijer Ramush Haradinaj rekao je da je odluka donesena radi zaštite građana Kosova, a Srbiju je optužio da se zalaže protiv normalizacije odnosa s Kosovom.

Na Facebooku je napisao da odluka o povećanju taksi stupa na snagu odmah.

“Prošlo je deset godina od rata, a još deset od proglašenja naše neovisnosti. Jasno se vidi da Srbija ne razumije drugi jezik osim uvjetovanja kako bi sporazum bio postignut. Znaju to i EU i Amerika. Srbija ne pokazuje razumijevanje za normalizaciju. Naprotiv, njihov pristup je protiv normalizacije odnosa.”

“Nemamo mnogo izbora, moramo braniti naš interes i našu sigurnost. Ove odluke donijeli smo iz nužde. Sporazum CEFTA nikada nije poštovan. Srbija se sada sjetila da taj sporazum postoji. Svaki put kada smo se mi žalili nije im bila briga za CEFTA-u”, naveo je Haradinaj. 

Dan nakon odbijanja zahtjeva za prijem u Interpol

Odluka je uslijedila dan nakon što je Interpol odbio zahtjev Kosova za učlanjenje u toj organizaciji, što je bio razlog da američka agencija AP konstatira kako odluka Vlade Kosova predstavlja “odmazdu” za ono što je zamjenik premijera Kosova Enver Hoxhaj opisao kao “agresivnu kampanju Srbije protiv Kosova na međunarodnoj sceni”.

Hoxhaj je na svom Twitter profilu napisao da se tom odlukom štite vitalni interesi Kosova.

“Srbija nastavlja agresivnu kampanju protiv Kosova na međunarodnom planu. Također podriva proces normalizacije“, napisao je Hoxhaj.

Izvor: Al Jazeera i agencije