Hahn: Odgovori na Upitnik ali nakon formiranja vlasti

Europski povjerenik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, Johannes Hahn poručio je bh. čelnicima, tokom posjeta Sarajevu, kako je “ambicija [EU] da do kraja svibnja objavi mišljenje o odgovorima na Upitnik Europske komisije, pod uvjetom da se formiraju vlasti – ne samo na razini BiH, već i na razini [entiteta] Federacije BiH”.

Potvrdio je i kako Europska komisija radi na izradi mišljenja o aplikaciji BiH za članstvo u Uniji, na temelju dostavljenih odgovora na Upitnik. 

Bosna i Hercegovina je tek u veljači uspjela Europskoj komisiji dostaviti odgovore na svih 3.600 pitanja o spremnosti na članstvo, a da pritom na 22 pitanja uopće nije dostavljen odgovor. 

Kad je formiranje vlasti u pitanju, naveo je kako je to “potrebno zato što s druge strane moraju postojati sugovornici, moraju postojati vlasti”.

Razgovarao je i s predstavnicima 14 političkih stranaka kako bi ih pokušao potaknuti da preuzmu obvezu provedbe daljnjih reformi na kojima inzistra EU. Reformski procesi u BiH zapravo su uglavnom blokirani još od listopada 2018. godine, kada su provedeni izbori, jer i šest mjeseci nakon toga nisu uspostavljeni novo Vijeće ministara BiH i entitetska vlada Federacije BiH.

‘Ne postavljati nerealne rokove’

Prema Hahnovim riječima, “u postojećim okolnostima ne treba postavljati nerealne rokove i očekivanja o tome kada bi eventualno BiH mogla dobiti kandidatski status”, aludirajući na činjenicu da se u BiH već nagađa kako bi moglo uslijediti do 1. studenoga.

Upozorio je kako je mišljenje tek jedna faza, a puno je važnija provedba cijelog niza reformi. Jedna od njih, kako je potvrdio, jeste i očekivanje EU da BiH napokon provede presude Europskog suda za ljudska prava u slučajevima poput onoga “Sejdić-Finci” iako to, kako je izrijekom kazao, “neće biti preduvjet za dalje iskorake” na putu ka članstvu.

“Naravno da to ostaje pitanje koje treba rješavati sukladno europskim kriterijima”, kazao je Hahn.

S predstavnicima bh. vlasti razgovarao je i o pitanju imenovanja kontakt osobe za EUROPOL, rekavši kako “to ne bi trebao biti neki veliki problem, ali i pored toga, EU na to čeka već dvije godine”.

‘Zbrka’ u rješavanju problema migracija

“Kada je riječ o migracijama, imamo određeni broj migranata koji su tu u zemlji, no mislimo da je to broj s kojim se može upravljati. Mi smo na raspolaganju da pružimo podršku, i financijsku, ali nam treba jedna vrlo jasna struktura nadležnosti između različitih razina vlasti. Tu se suočavamo sa zbrkom koja se mora rješavati”, istakao je Hahn. 

Govoreći o mogućnostima da BiH postane članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO), Hahn je poručio da će to biti moguće jedino kada se usvoje propisi o kvalitetu goriva i trebalo bi da to bude moguće i izvodljivo u relativno kratkom roku. 

Posjet Sarajevu Hahn je počeo sastankom sa članovima Predsjedništva BiH – Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

Pozdravio je odobrenje Predsjedništva BiH za zaključivanje Sporazuma o sniženju cijena usluga roaminga u javnim mobilnim komunikacijskim mrežama u regiji zapadnog Balkana, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Razgovori s roditeljima ubijenih mladića

Hahn je razgovarao i s roditeljima ubijenih mladića Davida Dragičevića i Dženana Memića, Suzanom Radanović i Murizom Memićem.

“Od obitelji želio dobiti izravne informacije o tim slučajevima jer su oni upozorenje o ozbiljnim manjkavostima u pravosudnom sustavu u BiH”, rekao je Hahn. 

Za idući tjedan najavio je dolazak umirovljenog njemačkog suca i pravnog eksperta Reinharda Priebea. Prema riječima Hahna, riječ je o sucu koji je radio u Albaniji i Sjevernoj Makedoniji na unapređenju pravosudnog sustav.

“Priebe ne dolazi u Sarajevo, ni u Banju Luku da provodi istragu. Riječ je čovjeku koji je ekspert za sustav i funkcioniranje pravosuđa. Od njega, a vjerojatno će ga pratiti i neke druge kolege, očekujemo iscrpan izvještaj u kojem će se navesti konkretne mjere koje treba poduzeti. Ove dvije užasne tragedije su prilika da se kroz vrlo konkretne predmete na vrlo konkretnim osnovama utvrde nedostaci”, poručio je Hahn. 

I o problemima zaštite životne sredine

Razgovarao je i s predstavnicima civilnog sektora koji su aktivni u području zaštite okoliša. Naglasio je kako stanje okoliša u BiH, “najblaže rečeno, nije zadovoljavajuće”. Prema njegovim riječima, Blok 7 Termoelektrane u Tuzli bio je poziv na buđenje. 

“Slažem se da se stvari ovdje ne mogu mijenjati preko noći. Cijelo pitanje proizvodnje električne energije neminovno je povezano sa značajnim brojem radnih mjesta, ali neovisno o tome: i dalje sam čvrsto uvjeren da su ispunjavanje klimatskih ciljeva i svega onoga što je vezano za klimu stvari koje BiH mora rješavati”, poručio je Hahn. 

Govoreći o posljedicama uzrokovanim tim problemom, Hahn je podsjetio kako regija bilježi 3.000 smrtnih slučajeva godišnje, kao i 8.000 oboljele djece od bronhitisa.

Nakon Sarajeva, Hahn je otputovao u dvodnevni posjet Srbiji, gdje će se sastati s predsjednikom te države Aleksandrom Vučićem, najavljuju agencije.

Izvor: Al Jazeera i agencije