Oglasi

Hahn očekuje odgovor Kosova u vezi s taksama 'ovih dana'

Evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku ponovio je ponudu da se o trgovinskim barijerama pregovara u zasebnom formatu.
Hahn očekuje ove ili sljedeće sedmice konačnu odluku o rješenju spora o imenu MakedonijeEPA

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han izjavio je u sredu da se nada da će ovih dana stići odgovor sa Kosova u vezi sa taksama koje je Vlada Kosova uvela za uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine i istakao da polazi od toga da će ove godine biti otvorena dalja poglavlja u pristupnim pregovorima Evropske unije sa Srbijom i Crnom Gorom.

Novinarima u Briselu ponovio je ponudu da se o trgovinskim barijerama pregovara u zasebnom formatu.

Naglasio je da za takse mora da se pronađe rešenje.

U julu samit o Zapadnom Balkanu

"Nadam se odgovoru sa Kosova ovih dana. Polazim od toga da će tokom ove godine biti otvorena dalja poglavlja sa Srbijom i Crnom Gorom", rekao je.

Istakao je da još ove ili sledeće nedelje očekuje konačnu odluku o rešenju spora o imenu Makedonije.

"Time bi bio završen proces u Makedoniji I onda bi Grčka morala da primeni odgovarajuće odluke, koje će omogućiti prijem Skoplja u NATO. Želeo bih da taj proces bude završen do kraja februara. Tada bi konačno bio rešen jedan od dugogodišnjih konflikata", poručio je Han.

Za mart je najavio dalje konferencije o Siriji u Briselu, u maju desetogodišnjicu istočnog partnerstva, te u julu u poljskom Poznanju samit o Zapadnom Balkanu.

Od izbora za Evropski parlament Han ne očekuje nikakve radikalne promene.

Prava na veto u vanjskoj politici

Ukazao je da će doći do povećanja "militantnih antievropljana", ali ne u broju koji može da izazove strepnje.

Za većinu će, prema njegovim rečima, ubuduće biti potrebna treća frakcija.

Što se EU-a tiče, Han se zalaže za ukidanje prava na veto u spoljnoj politici, kao i za uvođenje donošenja odluka kvalifikovanom većinom.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.